ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Буковині псевдомайданівці погрожували редактору "Вільного життя" викинути з вікна і спалити хату

09.04.2014, 12:33

У місті Кіцмань Чернівецької області 12 людей, які назвалися «активістами Майдану», погрожували редактору районної газети «Вільне життя» Ользі Кулько та вимагали від неї заяви на звільнення. Про це йдеться у заяві Чернівецького обласного осередку Незалежної медіа-профспілки України, переданій ZIK.

Кулько звернулася до медіа-профспілки, повідомивши, представники ГО «Майдан» грубо втручаються у редакційну політику та у процес підготовки журналістських матеріалів.

За її словами, 8 квітня 12 осіб, які назвалися активістами Майдану, викликали журналістку до кабінету голови райради, “висловлювали претензії до тону висвітлення в очолюваній нею газеті районних подій, вимагали заяви на звільнення з роботи, погрожували викинути її з вікна і спалити її хату, провести її разом з автором неугодної публікації коридором ганьби”.

Медіа-профспілка висловлює “категоричне обурення протизаконними діями, спрямованим проти нашої колеги”.

“Вважаємо неприпустимими особисті погрози журналістам за їх професійну діяльність. Вимагаємо від громадськості адекватного і цивілізованого реагування на дії журналістів, які працюють в рамках чинного законодавства, навіть якщо комусь їх діяльність не до вподоби”, – йдеться у заяві.

«Звісно, система державних засобів масової інформації потребує реформування, а дії деяких представників професії – правової оцінки. Але ініціювати ці процеси мають інститути громадянського суспільства, а не представники структур з невизначеним статусом, які здобуту демократію подекуди розуміють як вседозволеність. Закликаємо активістів спрямувати свій громадянський запал на боротьбу зі справжніми ворогами демократії, а не з журналістами. Надто – з представниками районних комунальних ЗМІ, які з останніх сил намагаються бути вірними професії і використати всі можливості, аби не подавати інформацію однобоко і на догоду співзасновникам. Нагадуємо, що зараз будь-які подібні дії стосовно журналістів, у тому числі примусові кадрові зміни, чинне законодавство трактує як тиск на ЗМІ у передвиборчий період. А закиди щодо змісту публікацій розцінюємо як прямі спроби запровадження цензури. Вимагаємо від правоохоронних органів та структур самооборони відповідного реагування на факти перешкоджання журналістській діяльності будь-якими особами, незалежно від їхньої партійної приналежності», – заявляє Незалежна медіа-профспілка.

НМПУ вимагає від районної влади зупинити тиск на редакцію і головного редактора, а найкраще – вийти з співзасновників комунального ЗМІ і надалі співпрацювати з цією чи будь-якими іншими газетами на комерційних умовах.

“Тоді газета служитиме тому, кому й має – читачеві, а не владі чи вулиці, і впливати на неї зможе кожен – своєю гривнею, купивши чи не купивши газету в кіоску, передплативши чи не передплативши її через пошту. Запевняємо, що медіа-профспілка жорстко реагуватиме на всі факти перешкоджання журналістській діяльності, надаватиме членам НМПУ правову підтримку та поширюватиме інформацію про противників свободи слова серед широких кіл громадськості”, – йдеться у заяві.

Від ІМІ. ГО “Майдан” - це громадська ініціатива, яка не заперечує, що безпосереднього відношення до Майдану не має. Це підтвердила і координаційна рада Майдану.

Liked the article?
Help us be even more cool!