ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Миколаївщині депутат викликав поліцію через журналіста, який знімав засідання робочої групи

01.11.2021, 12:00

Депутат Вознесенської міської ради (Миколаївська область) Іван Чорноморець звернувся із заявою до правоохоронних органів через те, що місцевий журналіст Сергій Потушинський проводив відеозйомку засідання робочої групи міськради.

Про це Сергій Потушинський повідомив регіональній представниці ІМІ.

Інцидент стався 26 жовтня у Вознесенській міськраді, де відбувалося засідання робочої групи, зібраної через зміну розташування місцевого управління освіти. До складу групи входять працівники мерії, депутати різних партій, а також представники громадськості. 

Сергій Потушинський розповів, що під час трьох попередніх засідань депутати висловлючали невдоволення присутністю представника ЗМІ на засіданні робочої групи, навіть здійснювались спроби обмежити йому доступ, що зафіксовано на відеозапису засідання у міськраді.

“З самого першого мого візиту на засідання депутат Юрій Кондратєнков “шанобливо” просив вийти мене за двері, інші ж депутати провладної партії намагалися переконати мене, що я не можу знімати це засідання. В те ж саме перше засідання я надав можливість ознайомитися зі своїм журналістським посвідченням секретарю комісії і депутату Вознесенської міської ради Івану Чорноморцю. 26 жовтня, на четвертому засіданні, у депутата (Івана Чорноморця), який старанно намагається догодити владі, знову виникли “обгрунтовані” запитання до законності моєї діяльності і проведенню прямої трансляції на засіданні робочої групи. Я ж зі  свого боку при всіх присутніх усі пояснення надав, посвідчення показав, але того депутату стало мало, і він все ж таки викликав поліцію і написав на мене заяву, постійно радячись то з депутатом Веремеєнко то з Кондратєнковим”, - написав Сергій Потушинський у своєму фейсбуці.

За його словами, депутат вбачає порушення журналістом закону через те, що його посвідчення журналіста видане одеським ЗМІ, а інформація поширюється на “незаконному ЗМІ “Вознесенський Вісник”.

Представниці ІМІ Сергій Потушинський роз’яснив, що ТОВ “Вознесенський Вісник - Інформаційне агентство” наразі не отримали статус ЗМІ, тому аби мати посвідчення  журналіста він звернувся до одеського видання “Ізбірком”, з яким співпрацює. Дане посвідчення він надав для ознайомлення депутату і 26 жовтня, і ще раніше на його вимогу навіть до засідання сесії. Інформацію про те, що Сергій Потушинський співпрацює з “Ізбіркомом” ІМІ підтвердив і головний редактор видання Валерій Боглан.

Сергій Потушинський вважає дії депутата Івана Чорноморця тиском та намаганням обмежити діяльність незалежного видання Вознесенська.

Зі свого боку зустрічну заяву до поліції щодо перешкоджання журналістській діяльності за статтею 171 ККУ Сергій Потушинський не писав. 

Депутат Івана Чорноморець в коментарі представниці ІМІ підтвердив, що написав на журналіста заяву в поліцію та пояснив, чому.

“Я написав заяву за правопорушенням, на мою думку, що особа здійснює представництво  засобу масової інформації, який не зареєстрований, і особа не має посвідчення журналіста від цього засобу масової інформації, представництво якого вона здійснює. Засіб масової інформації або Спілка журналістів видає посвідчення. В даному випадку особа не зареєструвала взагалі ніякого ЗМІ і не має посвідчення від цього видання. Якщо б вів трансляцію “Ізбірком”, і у себе на сайті поширював інформацію “Ізбірком”, то питань би не було. А де зв’язок між “Ізбіркомом” і “Вознесенським вісником”? Якась правова угода укладена, якийсь договір, якась юридична приналежність?”, - зазначив депутат.

“Дайте посвідчення того засобу масової інформації, який ви постійно поширюєте, де ви постійно працюєте. У нього немає цього посвідчення. Кажу, поясніть мені ваш зв’язок з Одеською областю? Немає цього зв’язку. Для мене дивно, що приходить людина, веде відеозапис. Посвідчення він ніде не чіпляє, ніде не пише, що він пресса, не носить бейджик. Я прошу, покажіть мені, я ознайомлюсь, дайте я сфотографую ваше посвідчення. Він не дозволяє, щоб я фотографував його посвідчення. Він так, показав - забрав, показав - забрав (щодо посвідчення журналіста «Ізбіркома»). Але другий момент, яке відношення має одеське видання «Ізбірком» до Миколаївської області до міста Вознесенськ? Який зв’язок між цим «Ізбіркомом» і засобом масової інформації «Вознесенський вісник»? Ніякого.  Ні юридичного, ні правового, ніякого. Він як журналіст цього видання, але у Вознесенську веде засіб масової інформації «Вознесенський вісник», у тому числі і комерційну діяльність…”, - сказав Іван Чорноморець. 

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що журналіст має додаткове право використовувати технічні пристрої під час роботи і право безперешкодного доступу до відкритих заходів суб’єктів владних повноважень. 

Він нагадав статтю 34 Конституції України, яка гарантує кожному право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір, не залежно від наявності або відсутності статусу журналіста. 

За словами Сафаров, у журналіста є додаткові права, передбачені статтею 25 Закону України “Про інформацію”, зокрема право використовувати технічні пристрої під час роботи і право безперешкодного доступу до відкритих заходів суб’єктів владних повноважень. 

“При чому обов’язок пред’явлення журналістського посвідчення передбачений лише щодо права збирати інформацію в районах стихійного лиха, катастроф, у місцях аварій, масових безпорядків, воєнних дій та на територіях, де оголошено надзвичайний стан, надзвичайну ситуацію або вжиті адміністративні та медико-санітарні заходи (карантин). Тому саме по собі обурення посадової особи, що хтось знімає відкрите засідання органу суб’єкта владних повноважень, що хтось фіксує роботу посадовців, виклик поліції через це - викликає здивування. Законодавство України передбачає відкритість і прозорість діяльності органів державної влади і органів місцевого самоврядування, і така реакція посадовця суперечить визначеним законодавством України принципам”, - пояснив юрист ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!