ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Рівненщині підпалили будинок ексредактора газети та адміна Facebook-спільноти

22.06.2023, 10:16
Фото – фейсбук Олександр Намозов
Фото – фейсбук Олександр Намозов

У місті Костопіль на Рівненщині колишній редактор районної газети, письменник та засновник Facebook-спільнот “Наш Костопіль” Олександр Намозов заявив про підпал свого будинку, цей інцидент він вважає замахом на життя, повідомляє Суспільне

На його території пожежа виникла вночі 16 червня, про це він повідомив у своєму Facebook та припустив, що за цим може стояти влада. У міській раді Костополя такі закиди назвали такими, що “виглядають як наклеп”.

“Упродовж трьох років я постійно їх (місцеву владу. – Ред.) критикую за безгосподарність, за розкрадання коштів громади. Публікую критичні матеріали в моїй групі “Наш Костопіль”. Учора вийшло два. Мабуть, у хлопців здали нерви та вирішили зі мною закінчити. Я більше критикую владу, ніж хвалю. Вони знають, що мене залякати неможливо”, – розповів Олександр Намозов Суспільному.

Фото Нацполіція

За його словами, злочинці перед запланованим підпалом нейтралізували двох собак – лабрадора та вівчарку.

“Собаки були нейтралізовані за допомогою електронних приладів. Вони живі, але були паралізовані на певний час. Хата підпалена в чотирьох місцях. Поливали сумішшю бензину та горючим. Я був удома і не спав. Лежу і відчуваю, щось мені повітря не вистачає. Я вийшов, а в мене вже горить. Я за п'ять хвилин устиг вискочити після підпалу, мене спасла доля. Добре працювала поліція та ДСНС. Вони мені сказали: “Якби ти спав, через 5–10 хвилин ти б задихнувся чадним газом”, – розповів Намозов.

Олександр Намозов працював місцевим журналістом та був редактором районної газети, наразі перебуває на пенсії. Говорить, що причиною підпалу є його дописи про владу в одній з місцевих Facebook-спільнот.

У поліції області зазначили, що близько першої години ночі на місце події виїхала слідчо-оперативна група та кінологи. Правоохоронці встановили, що невідомі підпалили саме вхідні двері дачного будинку 63-річного жителя Костополя.

Поліцейські допитали сусідів та потерпілого. Останній указав на людей, яких підозрює в скоєному, та пов'язав інцидент із професійною діяльністю.

“На момент скоєння злочину потерпілий перебував на дачі. Коли почув їдкий запах диму, вийшов на вулицю та побачив, що горять вхідні двері. Чоловік самостійно загасив вогонь і викликав спеціальні служби. У результаті загоряння вогнем пошкоджено дерев’яні двері та частково закопчено стіни. Внаслідок пожежі ніхто не постраждав”, – зазначила пресофіцерка поліції області Юля Дуднік.

Під час огляду місця події правоохоронці вилучили слідову інформацію: відбитки взуття; змиви паливно-мастильних речовин, якими зловмисники облили будинок, та інші докази.

Слідчі розпочали досудове розслідування за частиною 2 статті 347-1 Кримінального кодексу України – умисне пошкодження майна, що належить журналісту, шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом. Такі дії караються позбавленням волі на строк від шести до п’ятнадцяти років.

Суспільне звернулося по коментар до речниці Костопільської міської ради Анастасії Коваленко, вона надіслала офіційну позицію з посиланням на виконувача обов'язків міського голови Давида Дідуха:

“Є правоохоронні органи, які повинні провести розслідування і дати оцінку даній події. Звинувачення будь-які, будь-кого, в тому числі й представників влади, виглядають як наклеп, що вже неодноразово цей громадянин практикував у своїх публікаціях”.

Liked the article?
Help us be even more cool!