ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Невідомою лишається доля ексспівробітника "Українського тижня" Олександра Жилінського, який був на "Азовсталі"

Фото: фейсбук Олександра Жилінського
Фото: фейсбук Олександра Жилінського

Видання “Український тиждень” повідомило про свого колишнього співробітника Олександра Жилінського (позивний Киян), воїна полку “Азов”, який вважається зниклим на “Азовсталі” в Маріуполі з травня 2022 року. Рідні отримували різні версії, що він загинув, що в полоні, проте досі достеменно невідомо, де він.

Про це йдеться в матеріалі видання, опублікованому 21 вересня 2023 року.

Олександр Жилінський працював в “Українському тижні” 11 років, звільнився звідти в лютому 2021 року. За освітою – юрист, працював маркетологом видання.

На початку 2022 року Олександр Жилінський у складі полку “Азов” разом з низкою інших українських військових формувань опинився в Маріуполі. У березні місто оточили російські війська.

Як розповіла сестра Олександра Наталія, під час оборони Маріуполя Олександр 14 травня погодився йти на бойове завдання. Він попередив її, що буде на позиціях без зв’язку. То був останній раз, коли вона з ним спілкувалася.

16 травня командування в Києві віддало наказ командирам на “Азовсталі”: зберегти життя особового складу. Того ж дня ввечері розпочалась евакуація гарнізону із заводу та російський полон. 

Рідні Олександра встановили частину інформації щодо нього завдяки побратимам, яких пізніше звільнили з полону. 

Відомо, що Жилінський отримав поранення під час того останнього бойового виходу 14 травня. Лікарі з “Азовсталі” розповіли, що одна з останніх операцій була тяжкою. Вони не знають ані імен, ані позивних тих, кого оперували. Але деталі поранення пам’ятають: уламок влучив під бронежилет та вразив печінку й селезінку. Живого Жилінського після операції перенесли в “залізяку” – імпровізований госпіталь під землею. Наступного ранку, 15 травня, один з бійців повідомив командиру, що серце Кияна зупинилося. Боєць, який засвідчив це, уже не зможе підтвердити сказане. Він загинув пізніше, під час масового вбивства полонених в Оленівці на Донеччині, де росіяни утримували частину маріупольського гарнізону.

Двічі сестрі Олександра Наталі – у військовій частині та в патронатній службі “Азову” – повідомили, що він загинув. Проте в Національному інформаційному бюро повідомили, що Олександр живий і вийшов з “Азовсталі”.

У червні Наталія з матір'ю заяви в поліцію, а також здали зразки ДНК. У Жилінського було два татуювання. Слідчий сказав, що людини з такими немає серед загиблих.

Згодом Наталія почала отримувати багато повідомлень від невідомого абонента в месенджері, який надіслав фото татуювань та запитував, чи це татуювання її брата. Проте це не були татуювання Олександра.

Під час розмови співрозмовник сказав Наталі, що на загиблому бійці була бирка з іменем Жилінського. Датою смерті вказали 15 травня.

“Ця бирка завдала ще більшого болю. Ми розуміли, що могли статися помилки. Але якщо бирка є, значить, було й тіло. З іншого боку, могли переплутати з іншим загиблим бійцем. Усі в травні вже були виснажені”, – розповіла Наталія.

Відтоді родина так і не отримала точної відповіді, живий Олександр чи загинув. Станом на середину серпня 2023 року Олександр мав офіційний статус полоненого. “І дай боже, щоб так і було”, – додала вона.

Liked the article?
Help us be even more cool!