ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

NewsOne, "112 Україна" та ZIK перевірять через трансляцію зустрічі Медведчука з Путіним

15.10.2020, 15:38
Фото – Детектор медіа
Фото – Детектор медіа

15 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила телеканалам NewsOne, 112 Україна та Z ZIK позапланові перевірки через трансляцію зустрічі голови політради політичної партії “Опозиційна платформа – За життя”, народного депутата України Віктора Медведчука з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві.

Про це повідомляється на сайті Нацради.

Нацрада зафіксувала, що NewsOne (ТОВ “Новини 24 години”) 6–8 жовтня тричі транслював у передачі “Newstime” повну версією цієї зустрічі й ще 11 трансляцій передачі “Newstime”, де показували фрагменти зустрічі з редакційним коментарем телеканалу. Загальний хронометраж усіх передач становив 1 годину 30 хвилин. Темою обговорення стали налагодження відносин Російської Федерації з Україною, постачання російської вакцини від СОVID-19 “Супутник V”  до України та святкування 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Та сама зустріч на телеканалі “112 Україна” (ТОВ “Телерадіокомпанія “112-ТВ”) транслювалася також 6–8 жовтня в передачі під назвою “Важливо” (загалом – 23 рази з хронометражем 3 години 25 хвилин).

На телеканалі Z ZIK (ТОВ “Телерадіокомпанія “Нові комунікації”) 6–7 жовтня було зафіксовано два ввімкнення в передачі “Деталі дня” і дві трансляції в рубриці “У нас багато новин”. Загальний хронометраж усіх передач становив 57 хвилин. Вони також стосувалися зустрічі, що відбулася в Москві.

Нацрада зазначає, що поширення висловлювань Путіна в українських ЗМІ спрямоване на формування позитивного образу про нього, гуманізацію та популяризацію в Україні органу держави-агресора, що може створити загрозу національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері.

“Його (Путіна. – Ред.) висловлювання за своїм стилістичним і семантичним значенням є твердженнями, які можуть створити сильне враження в переконанні аудиторії в позитивному ставленні очільника країни-агресора до України та українського народу, бажанні налагодити відносини між країнами, незважаючи на “складний” характер відносин. 

Поширення подібної інформації в засобах масової інформації України спрямоване на формування позитивного образу В. Путіна, гуманізацію та популяризацію в Україні органу держави-агресора, що може створити загрозу національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері, оскільки має значний потенціал, спрямований на підрив обороноздатності, деморалізацію особового складу Збройних сил України та інших військових формувань, провокування екстремістських проявів, підживлення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів в Україні”, – йдеться в повідомленні.

Також Нацрада зазначає, що думка щодо постачання російської вакцини “Супутник V” до України є суб’єктивною думкою Медведчука і його не уповноважено на проведення міждержавних перемовин з порушених питань. 

А учасники передач та експерти, запрошені до обговорення, не були спеціалістами в галузі медицини чи молекулярної біології і представляли єдиний погляд, спрямований на підтримку ініціативи Медведчука. 

“Редакціями телеканалів не було вжито заходів щодо запобігання упередженому і незбалансованому обговоренню порушеного питання, що в безпрецедентних умовах пандемії є потенційно загрозливою формою публічної комунікації для національної безпеки України”, – зазначає Нацрада.

Рішення про перевірку вищезгаданих телеканалів члени Нацради ухвалили одноголосно. Регулятор перевірить канали на дотримання чи недотримання ними вимог абзацу дев’ятого частини другої статті 6, пунктів “а” та “в” частини першої статті 59 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”. За результатами перевірок будуть ухвалені відповідні до законодавчих норм рішення.

Liked the article?
Help us be even more cool!