ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Організаторка фестивалю в Опішні поскаржилася поліції, що журналісти порушили її приватний простір

14.09.2023, 11:18
Фото – Надія Кучер
Фото – Надія Кучер

Організаторка фестивалю “Борщик у глиняному горщику”, який відбувся 12 серпня в селищі Опішня (Полтавщина), Олена Щербань написала заяви до поліції на журналістів Віталія Улибіна (“Полтавська хвиля”) та Ольгу Стенько (Gazeta.ua), які приїздили висвітлювати захід.

Про це повідомляє представниця ІМІ в Полтавській області. 

Щербань звинуватила журналістів у тому, що вони порушили її приватний простір. Відео подання заяви до поліції Олена Щербань оприлюднила на своїй фейсбук-сторінці. 

“Подаю заяву про кримінальне правопорушення працівниками телеканалу “Суспільне”, на Улибіна. Вони проникли на мій приватний простір, порушили купу статей Конституції України. Зокрема, про недоторканність приватного життя. Вони знімали відео, запускали дрони. Поширюють неправдиві чутки”, – говорить Олена Щербань на відео.

У коментарі представниці ІМІ поліцейські, які чергували біля території проведення фестивалю борщу, розповіли, що із заявами Олена Щербань звертається до правоохоронців неодноразово. Заяви поліцейські фіксують, вивчають вказані в них обставини та встановлюють осіб.

Своєю чергою журналісти надали поліції свої пояснення щодо заяви Щербань та стверджують, що приїздили висвітлити публічний захід “Борщик у глиняному горщику”, організований та анонсований Оленою Щербань.

У коментарі представниці ІМІ журналістка Ольга Стенько розповіла, що дізналася про фестиваль з відкритих джерел, зі сторінки Олени Щербань. І була здивована, коли її не пустили на захід.

“Про дату та місце проведення заходу я дізналася з відкритих джерел, зі сторінки власниці ділянки Олени Щербань, про що маю відповідні скриншоти. Я раніше неодноразово бувала на попередніх етногастрофестивалях, які пані Олена називала міжнародними. Знаю з попереднього досвіду, що це масові заходи. За цією адресою розташована так звана садиба “Лялина Світлиця” та самоназвані музеї “Звареного борщу”, “Живого хліба”, “Ляльки-мотанки”, а також готель. Інформація про це є у відкритому доступі в інтернеті. Тому я була здивована, що Олена Щербань не пустила мене та інших людей, які заходили разом зі мною, на територію садиби. Пані Щербань повідомила, що в неї відбувається приватне весілля, на територію допускаються лише запрошені гості й молодята проти того, щоб бачити журналістів на весіллі”, – розповіла Ольга Стенько.

Журналістка додала, що над парканом висів банер з інформацією про те, що 12 серпня 2023 року в садибі проводиться етногастрофестиваль “Борщик у глиняному борщику”, про що вона має фотодоказ.

“До садиби заходили люди, які приїхали з різних населених пунктів, щоб відвідати етногастрофестиваль борщу, про що маю аудіозапис розмови з відвідувачами. На вході брали оплату 100 грн з кожної людини, не перевіряючи запрошення. Тож, на мою думку, на території садиби відбувався комерційний масовий захід”, – зазначила Ольга Стенько. 

Журналістка зауважила, що зібрала докази, що на території садиби “Лялина Світлиця” відбувався анонсований фестиваль борщу, а не приватне весілля. 

“Одна з жінок запросила мене зайти та спробувати їхній борщ. Я скористалася запрошенням і безперешкодно зайшла на територію садиби. Всередині я побачила, що відбувається господарська діяльність у сфері громадського харчування, а також продаж алкогольних напоїв. Я зібрала фото- та аудіодокази того, що на території садиби, яка належить громадянці Олені Щербань, відбувався масовий захід, а також проводилася несанкціонована господарська діяльність”, – розповіла Стенько. 

Журналістка вважає претензії Олени Щербань необґрунтованими. “Окрім того, хочу зазначити, що вказана особа влаштувала на власній сторінці в соцмережах булінг на мою адресу та мого чоловіка, добровольця територіальної оборони”, – сказала Ольга Стенько.

Головний редактор “Полтавської хвилі” Віталій Улибін розповів, що приїхав до Опішні для створення репортажу з міжнародного фестивалю борщу “Борщик у глиняному горщику”. 

За його словами, Щербань у своїх соцмережах запрошувала всіх охочих на фестиваль.

“Ми поїхали робити репортаж з відкритого громадського заходу. Відповідні події висвітлено в репортажі “Полтавської хвилі”. Попри заяви Олени Щербань, що територія садиби “Лялина Світлиця” є приватною територією, вона неодноразово повідомляла публічно, що це комерційний обʼєкт, на території якого проводять екскурсії, майстеркласи, воркшопи, весілля та інші івенти”, – розповів Улибін та додав, що Щербань у програмі “Моя суперсімʼя” на телеканалі ТЕТ від 7 вересня 2023 року розповідала, що садиба – це її бізнес, де вона реалізовує комерційні проєкти. 

За словами журналіста, коли вони потрапили на фестиваль, то побачили, що він передбачає приготування та реалізацію великої кількості різноманітних страв, які гіпотетично можуть становити небезпеку для споживачів, позаяк на місці його проведення не чергує швидка та не перевіряються санітарно-епідеміологічні умови.

Він вважає, що журналісти, ведучи свою діяльність, фіксують порушення, які становлять значну суспільну вагу. 

“Тому журналісти, які вели професійну діяльність на території проведення громадського публічного заходу, де здійснювався збір плати за вхід, не порушували законодавства, а діяльність їх не може бути обмежено”, – зазначив Віталій Улибін.

Голова Опішнянської громади Микола Різник у коментарі представниці ІМІ повідомив, що дозволу на проведення заходу Олена Щербань не отримувала, крім того, отримала заборону від районної військової адміністрації на проведення масового заходу.

Надія Кучер, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!