ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Переможниця WPP Юлія Кочетова: Мені захотілося дати цій війні імена та обличчя

03.04.2024, 14:20
Ганна Чабарай

Українська фотожурналістка Юлія Кочетова, яка стала однією з переможців регіонального етапу міжнародної фотопремії World Press Photo у 2024 році, своїм фотопроєктом “Війна – особиста” (War is personal) хотіла показати, що війна має імена та обличчя. Про це Юлія розповіла в коментарі Інституту масової інформації.

Автопортрет Юлії Кочетової з її фотопроєкту War is personal

Наводимо коментар Юлії без змін:

“Із початку великої війни мені було важко бачити, як холодно і, можливо, більш професійно ставляться до цих подій іноземні колеги. Для них це просто ще одна війна, чергове відрядження. Так, вони ризикують тут життями так само, як і українські журналісти.

Але для нас це дуже особисте. Тому що в лавах сил оборони воюють люди, яких ми любимо, наші рідні і близькі. Це ми шукаємо рештки наших друзів. Жоден іноземний репортер, яке б у нього не було велике серце, ніколи не відчує всю глибину болю, який відчувають українці. 

Ми живемо з колективною травмою вже багато поколінь. Тому мені захотілося зробити історію, де війна була би не точкою на мапі, не числами траншів західної підтримки, не битвою. Тому що весь світ вивчив назву битви за Бахмут, але не знає імен тих, хто там загинув.

Мені захотілося дати цій війні імена, обличчя. Я не зможу показати всіх, але можу принаймні тих, кого зустрічаю.

Форма проєкту – це чат у “Сигналі”, найбільш захищеному месенджері, де ми переважно спілкуємося з військовими. Мені хотілося, щоб історія мала голос, інтимність, обличчя. Іноді це обличчя моє”.

Новобранець 68-ї єгерської бригади під час навчань у Донецькій області біля лінії фронту. Фото Юлії Кочетової
Новобранець 68 єгерської бригади під час навчань у Донецькій області біля лінії фронту. Фото Юлії Кочетової
Портрет загиблого воїна на Марсовому полі біля Личаківського цвинтаря у Львові 17 серпня 2022 року. Фото Юлії Кочетової
Портрет загиблого воїна на Марсовому полі біля Личаківського цвинтаря у Львові, 17 серпня 2022 року. Фото Юлії Кочетової

Юлія Кочетова – українська фотожурналістка, яка спеціалізується на соціальній документальній фотографії. Висвітлювала окупацію Криму та війну на Донбасі з 2014 року, публікувалася в багатьох міжнародних медіа: BBC Online, The Guardian, The Telegraph, The Huffington Post, The National Geographic та інших. 

Літня жінка ховається під ковдрою під час евакуації з Ірпеня, Україна, 8 березня 2022 року. Фото Юлії Кочетової
Літня жінка ховається під ковдрою під час евакуації з Ірпеня, 8 березня 2022 року. Фото Юлії Кочетової

Після 24 лютого 2022 року повернулася до активного висвітлення наслідків війни. Знімала Київ, однією з перших приїздила на місця обстрілів житлових будинків. Фільмувала Одесу, евакуацію з Ірпеня, наслідки окупації Бучі та сіл Київської області, роботу рятувальників у Харкові. Документувала роботу парамедиків на лінії фронту.

У 2022 році стала кавалеркою ордена "За заслуги" III ступеня.

Упродовж двох років повномасштабного вторгнення Росії продовжує фотографувати війну та її наслідки.

Liked the article?
Help us be even more cool!