ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Після початку великої війни ІМІ почав досліджувати геноцидну риторику Росії щодо українців – Романюк

27.02.2023, 11:39
Фото – Коаліція “Україна. П’ята ранку”
Фото – Коаліція “Україна. П’ята ранку”

Інститут масової інформації після початку повномасштабної війни Росії проти України почав досліджувати геноцидну риторику російської пропаганди щодо України та українців.

Про це сказала виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк на пресконференції 24 лютого Коаліції “Україна. П’ята ранку” з нагоди річниці повномасштабного вторгнення РФ до України.

За словами Романюк, до геноцидної риторики вдається як сам російський президент Володимир Путін, так і інформаційна мережа, контрольована Кремлем.

“До повномасштабного вторгнення ми використовували термін “дезінформація”, але тепер зрозуміло, що російська дезінформація насправді є частиною російської воєнної доктрини й плану Росії щодо вторгнення в Україну та захоплення території. Тепер ми використовуємо термін “геноцидна риторика”, оскільки це прямі заклики до геноциду українців. Ми хочемо описати заклики пропагандистів також як злочин агресії – це велике завдання на майбутнє. Адже злочин агресії в теперішньому його визначенні не передбачає інформаційного компонента. Тому Інститут масової інформації збирає фактаж, щоб зрозуміти, як це правильно описати і як зробити так, щоб винні понесли справедливе покарання: ми хочемо побачити тих, хто вдається до геноцидної риторики, у міжнародному трибуналі”, – зазначила Оксана Романюк.

За її словами, ІМІ вже передав кілька кейсів до Міжнародного кримінального суду (МКС), зокрема щодо випадків обстрілу телевеж та вбивства фоторепортера Максима Левіна – одного з восьми українських журналістів, які загинули під час виконання професійних обов’язків. Усього ж Росія за рік убила 48 працівників медіа, включно з тими, хто пішов на фронт і приєднався до Збройних сил України.

Нагадаємо, з жовтня 2022 року ІМІ розпочав серію публікацій про інформаційні злочини російських пропагандистів задля збору інформації, яка допоможе притягнути їх до відповідальності. 

5 жовтня 2022 року правозахисні та медійні організації домовилися про співпрацю з Офісом генерального прокурора щодо розслідувань воєнних злочинів Росії проти медіа та журналістів в Україні.

Перший матеріал циклу присвячено очільниці російської державної телекомпанії RT Маргариті Симоньян, яка добре відома своїми закликами до анексії українських територій та підбурюваннями до збройної агресії проти українців.

Інше дослідження ІМІ “Ядерний удар по Вінниці та ГУЛАГ для запорізьких учителів. Геноцидна риторика російської пропаганди” – можна ознайомитися тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!