ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Польський суд заблокував урядовий план реформи суспільних медіа

19.01.2024, 17:06

Польський суд визнав незаконними плани з ліквідації державного радіо, телебачення й інформаційного агентства, які, за словами нового проєвропейського уряду, стали засобами пропаганди попередньої правої адміністрації, пише Reuters

Рішення Конституційного трибуналу висвітлює виклики, що постануть перед коаліцією прем’єр-міністра Дональда Туска в разі скасування реформ, запроваджених попереднім урядом партії "Право і Справедливість".

Міністерство культури Польщі оголосило це рішення невалідним з огляду на ймовірні порушення в призначенні суддів трибуналу, яке відбулося ще за каденції ПіС. Це поглибило конфлікт між урядом Туска й прихильниками та союзниками колишньої керівної партії, серед яких, зокрема, президент Анджей Дуда.

Міністерство також звернуло увагу на попередні резолюції Європейського суду з прав людини, заявивши, що в поточному складі трибунал "не є незалежним і неупередженим" судом, тож його рішення "не мають універсальної зобов’язальної сили".

Ця позиція підживлює юридичну плутанину, і наразі невідомо, яке розв’язання може бути в ситуації.

У вироку трибуналу йдеться, що будь-які рішення щодо громадських мовників мають спиратися на акт про мовлення, а не на Кодекс про комерційні компанії, отже рішення міністерства не є дійсним.

"Право звільнювати членів керівництва (державних ЗМІ) належить лише Національній медіараді", – додає трибунал, маючи на увазі інституцію, створену за часів правління ПіС, де працюють кілька чинних або колишніх посадовців від цієї партії.

Як повідомляв ІМІ, наприкінці грудня 2023 року польський державний телеканал TVP Info зняли з ефіру, після того як новий уряд прем’єр-міністра Дональда Туска виступив за деполітизацію суспільних медіа. 

Міністерство культури та національної спадщини Польщі вирішило ліквідувати державні медіакомпанії Telewizja Polska S. A., Polskie Radio S. A. та Polish Press Agency S. A. До такого кроку відомство вдалося через рішення президента Республіки Польща призупинити фінансування державних ЗМІ.

10 січня 2024 року Реєстраційний суд відмовився внести нову адміністрацію Польського телебачення до Національного судового реєстру.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!