ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Полтавського блогера, який принижував військових, залишили під вартою

25.10.2023, 12:13
Надія Кучер
Фото – Суспільне Полтава
Фото – Суспільне Полтава

Полтавський апеляційний суд залишив Романа Заволоку, блогера, який принижував військових, під вартою. Суд не задовольнив його клопотання про оскарження рішення Октябрського районного суду, згідно з яким його взяли під варту. 

Таке рішення суд ухвалив 24 жовтня, повідомляє Суспільне.Полтава

У своєму клопотанні Роман Заволока просив суд скасувати ухвалу Октябрського районного суду міста Полтави від 1 вересня 2023 року та призначити запобіжний захід, не пов’язаний із триманням під вартою. 

Як повідомляє видання, спочатку Заволоку підозрювали за двома статтями – “Образа честі і гідності військовослужбовця” та “Виготовлення та поширення матеріалів, які містять образу честі і гідності військовослужбовця”. Зараз кількість статей, за якими підозрюють блогера, збільшилася до п’яти, озвучив на засіданні суду прокурор Андрій Жилін та просив не змінювати запобіжного заходу.  

“23 жовтня 2023 року було змінено повідомлення про підозру. На даний час повідомлено про підозру в низці тяжких злочинів. Усі вони належать до протидії інтересам держави, в тому числі і основам національної безпеки – це 114-та (стаття “Шпигунство”. – Ред.) зі значком “1”, це також і ряд злочинів щодо заперечення збройної агресії Російської Федерації щодо України, вчинені в тому числі повторно. Зупинена була його злочинна діяльність, тоді, коли він її вчиняв у стані наркотичного сп’яніння, що є обтяжуючою обставиною”, – сказав прокурор Андрій Жилін.

Блогер був у стані наркотичного сп'яніння на момент затримання 29 серпня. Про такі результати експертизи під час засідання в Полтавському апеляційному суді заявив прокурор. За словами слідчого, Заволока з 2014 року вживає наркотики. Сам блогер на засіданні суду підтвердив це.

Колегія суддів не задовольнила клопотання Романа Заволоки. Він залишатиметься під вартою без права внесення застави. Максимальне покарання за статтями, які інкримінують блогерові, – вісім років позбавлення волі.

Як повідомляв ІМІ, 29 серпня правоохоронці затримали в Полтаві Instagram-блогера та тренера Романа Заволоку, який принижував військових і викладав відео з цим у соцмережах. Того ж дня поліція Полтавщини відкрила кримінальне провадження за статтею “Хуліганство” щодо блогера. Зокрема, 26 серпня він разом зі своїм другом ображав ветерана війни Олександра Мацька, який хотів вручити йому повістку. Чоловіки кепкували з тремтячих рук військового, хоча той пояснив, що тремор у нього від контузії, а на війну він пішов добровільно. На це Заволока сказав військовому: “Ти придурок, сам попався на крючок”, а також плюнув у військового. СБУ підтвердила затримання Романа Заволоки. В Офісі ГПУ повідомили, що під час перевірки документів поліцією він завдав тілесних ушкоджень одному з правоохоронців.

1 вересня 2023 року Октябрський районний суд Полтави взяв під варту строком на 60 діб Романа Заволоку. Його підозрювали за двома статтями: частинами 1 та 2  статті 435-1 (“Образа честі і гідності військовослужбовця” та “Виготовлення та поширення матеріалів, які містять образу честі і гідності військовослужбовця”) і частиною 2 статті 345 (“Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу”).

Liked the article?
Help us be even more cool!