ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада ЄС ухвалила перший в історії закон про боротьбу з насильством над жінками

08.05.2024, 13:43

Рада Європейського Союзу ухвалила 7 травня перший в історії блоку закон про боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством. Про це повідомили в пресслужбі Євроради.

Ухвалений закон криміналізує такі правопорушення в усьому ЄС: 

  • спотворення жіночих геніталій;
  • примусові шлюби;
  • поширення інтимних зображень без згоди;
  • стеження за жінками в інтернеті;
  • онлайн-цькування й заклики до ненависті чи насильства в мережі.

За скоєння цих злочинів передбачаються строки ув’язнення від одного до п’яти років. Закон також містить розлогий список обтяжувальних обставин, як-от скоєння злочину проти дитини, колишньої або чинної дружини (чоловіка) чи партнерки (партнера), громадської діячки (діяча), журналістки (журналіста) чи правозахисниці (правозахисника), що становить тяжче покарання.

Також новий закон містить заходи для запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству й окреслює стандарти захисту жертв таких злочинів.

Там детально окреслено правила вживання заходів для допомоги й захисту жертв, яких мають дотримуватися країни-члени.

Повідомляється, що жертвам насильства проти жінок і домашнього насильства буде легше повідомляти про злочини. Як мінімум вони зможуть зробити це онлайн. Країни ЄС також муситимуть забезпечити доступ до фахової допомоги для дітей. 

Коли діти повідомляють про злочин, скоєний кимось, хто має батьківські права, правоохоронні органи муситимуть ужити заходів, щоб убезпечити дитину перед тим, як зв’язуватися з потенційним злочинцем.

Щоб захистити приватність жертви й запобігти подальшій віктимізації, країни-члени муситимуть надалі стежити за тим, щоб докази, пов’язані із сексуальною поведінкою жертви в минулому, фігурували в кримінальних провадженнях лише в разі актуальності й необхідності.

“Запобіжні заходи покликані побудувати безпечніше майбутнє й мають на меті поширення інформації про кореневі причини насильства проти жінок і домашнього насильства, а також просувати наріжну роль згоди в сексуальних стосунках”, – йдеться в повідомленні.

Країни-члени ЄС матимуть три роки з моменту, коли закон набуде чинності, щоб перенести його до національного законодавства.

Як зазначає Reuters, дані Європейської комісії свідчать, що кожна третя жінка у 27 країнах блоку зазнавала насильства, часто з боку інтимних партнерів.

Крім того, 600 тисяч жінок у Європі зазнали калічення жіночих статевих органів. Хоча ці дії вважаються злочинами в більшості держав-членів ЄС, а калічення жіночих статевих органів є незаконним у всіх країнах-членах, існують прогалини в національному законодавстві деяких країн і відмінності в правовій базі.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!