ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії Радіо Свобода внесли до реєстру "небажаних організацій"

Міністерство юстиції Росії додало до переліку іноземних і міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнано "небажаною" на території, корпорацію Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода.

Про це стало відомо 20 лютого, передає Радіо Свобода з посиланням на матеріали на сайті відомства.

Відповідно до реєстру, корпорація стала 142-ю організацією, внесеною до списку "небажаних".

Російський закон про "небажані організації", ухвалений 2015 року, спрямований проти неурядових організацій, які отримують фінансування з іноземних джерел. До реєстру потрапляють організації, діяльність яких, за версією російської влади, становить загрозу для основ конституційного ладу, безпеки чи обороноздатності країни. Внесення до списку означає, що організації заборонено працювати в країні, а громадянам Росії заборонено співпрацювати з нею під загрозою кримінального переслідування.

Переслідування Радіо Свобода в Росії

Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода – незалежна американська медіакорпорація, яка фінансується коштом гранту конгресу через Агентство США з глобальних медіа. Радіо Свобода працює 27 мовами у 23 країнах – переважно для аудиторій тих країн, де свобода ЗМІ обмежена.

Сайти й акаунти в кількох соціальних мережах російськомовних проєктів Радіо Свобода, включно із сайтами Російської служби Радіо Свобода, навесні 2022 року були блоковані Роскомнаглядом за відмову видалити інформацію про російське військове вторгнення в Україну. Незважаючи на блокування, цікавість аудиторії до інформації, що надають редакції Радіо Свобода і телеканалу "Настоящее время", залишається значною, вона обчислюється в десятках мільйонів відвідувань вебсайтів і сотнях мільйонів відеопереглядів на хостингу YouTube та інших платформах.

У грудні 2023 року журналістка та ведуча телеканалу "Настоящее время" Ірина Ромалійська отримала в месенджер Signal повідомлення від аноніма, який бажав українцям у новому році "побільше нічних "шахедів" та ракет по електропідстанціях". 

У Казані (столиця Республіки Татарстан, РФ) 18 жовтня 2023 року затримали редакторку Татаро-башкирської служби Радіо Вільна Європа Алсу Курмашеву. Вона під вартою. Її підозрюють у відмові зареєструватися як "іноземний агент" – за частиною 3 статті 330.1 Кримінального кодексу РФ ("Невиконання встановленого законодавством РФ обов’язку з подання до уповноваженого органу документів, необхідних для внесення до реєстру іноземних агентів, вчинене особою, яка здійснює цілеспрямований збір відомостей у галузі військової, військово-технічної діяльності РФ, які в разі їхнього отримання іноземними джерелами можуть бути використані проти безпеки РФ").

16 лютого 2022 року підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрилансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

Liked the article?
Help us be even more cool!