ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Російський суд засудив кримського журналіста Ернеса Аметова до 11 років позбавлення волі

29.12.2022, 15:00
Фото – Кримська солідарність
Фото – Кримська солідарність

Російський Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону за підсумками повторного розгляду справи щодо громадянського журналіста Ернеса Аметова засудив обвинуваченого до 11 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це повідомляє громадське об’єднання "Кримська солідарність".

Після звільнення Аметову буде заборонено залишати територію Криму, організовувати публічні заходи та брати участь у них, змінювати місце проживання та перебування без згоди ФСВП РФ, залишати будинок із 22-ї до 6-ї години. Також він буде зобов'язаний з'являтися до зазначеного органу двічі на місяць для реєстрації.

"Я вірянин і приймаю свою долю. Я хочу сказати, що, якби те, що відбувається тут, було б не до вподоби Господу, цього б не відбувалося. Отже, така його воля. Я підкоряюся, будь-який Твій вирок буде справедливим. Але я відкидаю ті хибні звинувачення, які пролилися на мене, і хочу сказати: сьогодні ви чините свій суд, а Господь нехай вершить свій. Дякую", – заявив Аметов у своєму останньому слові.

27 грудня російське звинувачення вимагало для Ернеса Аметова 18 років і 6 місяців позбавлення волі.

Як повідомляють "Ґрати", 12 жовтня 2017 року співробітники Федеральної служби безпеки РФ затримали та згодом заарештували Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір'яєва та Ернеса Аметова. Усі вони учасники організації "Кримська солідарність" – об'єднання адвокатів, родичів політв'язнів та активістів, яке допомагає кримчанам, що зазнали переслідувань з політичних чи релігійних мотивів.

Едема Смаїлова та координатора "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва затримали та заарештували пізніше – 22 травня 2018 року.

За версією слідства, всі затримані перебували в одному осередку ісламської партії "Хізб ут-Тахрір", що заборонена у 2003 році в Росії, але вільно діє в Україні та більшості європейських країн. Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов та Мемет Бєлялов звинувачуються в "організації діяльності терористичної організації" (частина 1 статті 205.5 Кримінального кодексу РФ). Покарання передбачає від 15 років колонії до довічного ув'язнення.

Інші п'ятеро звинувачуються в участі в терористичній організації (частина 2 тієї ж статті 205.5 КК РФ) з можливим покаранням від 10 до 15 років ув'язнення. Всім вісьмом також ставиться в провину приготування до насильницького захоплення влади (частина 1 статті 30, стаття 278 КК РФ).

Усі підсудні відкидають звинувачення в тероризмі та стверджують, що їх переслідують за політичними та релігійними мотивами.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!