ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Повідомлено про підозру російському офіцеру Кльону, якого ідентифікували журналісти Суспільного

Правоохоронці повідомили про підозру російському військовослужбовцю з позивним Кльон, якого жителі Ягідного на Чернігівщині називають відповідальним за воєнний злочин у їхньому селі. Кльона восени 2023 року ідентифікували журналісти редакції розслідувань Суспільного. Зібрані журналістами дані допомогли правоохоронцям оголосити про підозру росіянину, повідомляє Суспільне.

21 лютого на сайті Офісу генерального прокурора з’явилося повідомлення про підозру йому. Російського офіцера підозрюють за статтею 438 КК України, а саме у відданні наказу на жорстоке поводження з цивільним населенням і в порушенні законів та звичаїв війни.

Воєнний злочинець РФ Сємьон Соловов. Фото: Суспільне

Саме цього офіцера жителі села Ягідне (Чернігівська область) ідентифікували як воєнного злочинця, який 28 днів тримав їх у підвалі місцевої школи без нормального доступу до води, їжі та денного світла.

Під час окупації Чернігівщини, у березні 2022 року, військові 228 гвардійського мотострілецького полку використали як живий щит 366 жителів села Ягідне. Тоді в підвалі школи померло 10 людей. Хронологію березневих тортур ягіднянців журналісти редакції розслідувань Суспільного розповіли в розслідуванні "Щоденник вцілілої", яке було відтворено на основі записів однієї із заручниць росіян. 

"Ягіднянці розповідали, що одним із двох російських командирів, які керували іншими військовими, що базувались у ягіднянській школі, був Кльон. Саме він, за розповіддю селян, був найбільш жорстокий до українців та саме від нього залежало, коли можна було виходити з підвалу, готувати їсти чи виносити туалетні відра", – говорить Алла Садовник, авторка розслідування та журналістка редакції розслідувань Суспільного.

Під час цього розслідування журналісти Суспільного співпрацювали зі слідчим відділом СБУ в Чернігівській області. Дані, які зібрали журналісти, допомогли в оголошенні підозри Соловову. 

"У 2022 році нам здавалося, що знайти Кльона – нереально. У 2023-му нам це вдалося, а зараз ми вже маємо оголошену йому підозру. І це дає велику надію, що і Сємьон Соловов, і інші росіяни, які вчиняли й, на жаль, продовжують вчиняти воєнні злочини в Україні, не лише будуть ідентифіковані, названі судами воєнними злочинцями, а й покарані", – коментує журналістка редакції розслідувань Суспільного Алла Садовник.

За її словами, Соловов знає, що його ідентифікували. Після виходу розслідування журналісти Суспільного надіслали йому лінк. Його дружина видалила свою сторінку в соцмережі. Сам Соловов уже місяць не був онлайн.

"Можливо, він уже ліквідований чи поранений. Можливо, потрапив у полон – на що ми дуже сподіваємося, бо так він точно буде покараний після вироку суду. Проте навіть якщо вироки заочні, це дозволяє не лише офіційно воєнних злочинців, які мають конкретні імена та прізвища, називати воєнними злочинцями, а й дозволяє мати юридичні підстави і для наших, і для закордонних правоохоронців одного дня все ж їх, цих воєнних злочинців, затримати", – додає Алла Садовник.

Liked the article?
Help us be even more cool!