ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Самопроголошена Україна" є новим наративом на сайтах "Л/ДНР" – дослідження ІМІ

09.09.2021, 12:39
Фото – crestresearch.ac.uk
Фото – crestresearch.ac.uk

30% матеріалів, що містять наративи, які просувалися в матеріалах медіа так званих “Л/ДНР”, припадає на наратив про “самопроголошену Україну”.

Такими є результати дослідження “онлайн-ЗМІ” непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей, що було проведене Інститутом масової інформації в серпні 2021 року *.

Як зазначила експертка ІМІ Олена Голуб, цей наратив є новим. “У попередніх дослідженнях ми не помічали такої риторики. Цей наратив знецінює Україну як державу і порівнює її з невизнаними у світі псевдодержавами. Він може логічно поєднуватися з іншими наративами, наприклад про недолугість влади та самої України як держави”, – зазначила експертка.

Наступний за популярністю наратив традиційний – про недолугість української влади та самої України як держави (на нього припало 16% матеріалів).

“Окупаційні медіа за кожної зручної нагоди пригадували попередню професію Зеленського, у такий спосіб знецінюючи його як президента, і підкреслювали його неповноцінність, непрофесійність та залежність”, – йдеться в дослідженні.

Ще 16% матеріалів припало на наратив про залежність України від Заходу і “зовнішнє управління”, особливо від США.

Ще одним улюбленим наративом медіа окупованих територій є розпад та знищення України як держави. На цей наратив припало 15% матеріалів у медіа “Л/ДНР”.

Крім того, 13% матеріалів припало на наратив “нацизм та фашизм в Україні” та 10% на – “Україна не потрібна Заходу”.

Дослідження ІМІ свідчить, що підконтрольні проросійській владі місцеві “медіа” окупованих територій культивують такі емоції, як розчарування, страх і ненависть місцевих жителів до власної країни, зокрема повторюючи, що такої країни, як Україна, ніколи не було, немає і не буде. А єдина ціль цієї “самопроголошеної” за допомогою США країни – це пакостити Росії.

Моніторинг новин проводився 23, 24 та 25 серпня 2021 року на таких сайтах: “Русская весна”, “Новороссия”, Луганский Информационный Центр, “Новости Донецкой Республики”, Донецкое Агентство Новостей, ДНР-24. До вибірки потрапили всі новини про Україну, які вийшли на вказаних сайтах за цей період (256 матеріалів). 

** Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!