ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила підозру пропагандистці, яка провокувала під лаврою сутички й релігійну ворожнечу

Служба безпеки України повідомила про підозру проросійській пропагандистці, яка публічно заперечувала збройну агресію РФ і провокувала релігійну ненависть. Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними спецслужби, фігурантка брала активну участь у провокаціях на території Києво-Печерської лаври наприкінці березня і на початку квітня 2023 року. Вона поширювала в соцмережах власні відеостріми, “в яких підбурювала людей чинити спротив законним діям правоохоронців та ображала релігійні почуття українців”.

Також СБУ зазначає, що вона на власній фейсбук-сторінці заперечувала факти російської збройної агресії й називала війну в Україні “внутрішнім громадянським конфліктом”. 

Крім того, фігурантка викладала в соцмережі власні псевдопрогнози про “невідворотність” захоплення всієї території України та намагалася дискредитувати українських захисників.

Її контент підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси, які подавали викривлену інформацію як позицію пересічних громадян України, зазначає СБУ.

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила факти підривної діяльності фігурантки на користь країни-агресора.

Під час обшуку за місцем проживання фігурантки в Києві виявили комп’ютерну техніку, “яку вона використовувала в злочинних діях”.

Їй повідомили про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії РФ проти України виражене в представленні її як внутрішнього громадянського конфлікту).

Крім того, розв'язується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігурантки та обрання їй запобіжного заходу.

Нагадаємо, 29 березня 2023 року національний заповідник “Києво-Печерська лавра” розірвав договір про безоплатне користування майном зі Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою (чоловічий монастир).

5 січня 2023 року Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули державі. У цих двох культових споруд, розташованих на території заповідника “Києво-Печерська лавра”, закінчився термін дії договору оренди.

Liked the article?
Help us be even more cool!