ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ повідомила про підозру двом колаборантам з Луганщини. Один з них – головред пропагандистської газети

Служба безпеки України повідомила про підозру двом колаборантам з Луганської області – колишньому посадовцю з Луганська Геннадію Тараканову та головному редактору пропагандистської газети “XXI век” Юрію Юрову, що отримали мандати “депутатів парламенту ЛНР” після псевдовиборів, які окупанти влаштували 2023 року.  

Про це повідомила пресслужба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Підозру колаборантам повідомили за статтею ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу (добровільне обіймання громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих функцій у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до їхнього проведення). 

Геннадій Тараканов – очільник місцевого осередку партії “Справедливая Россия – патриоты – за правду”, а Юрій Юров – представник партії “Единая Россия”.

В СБУ розповіли, що в серпні 2023 року окупанти внесли цих “політиків” до списку “кандидатов в депутаты народного совета ЛНР первого созыва”. За результатами псевдовиборів вони пройшли до незаконного “парламенту ЛНР”.

В українській спецслужбі зауважили, що обидва колаборанти у 2014 році підтримали російську агресію “й відтоді ведуть активну інформаційну діяльність щодо підтримки війни РФ проти України”.

“Наразі вони беруть участь у засіданнях незаконного органу влади та сприяють “політичній інтеграції” захопленої території Луганщини до РФ”, – зазначили в СБУ.

Як повідомляв ІМІ, у серпні 2023 року СБУ вже оголосила Геннадію Тараканову підозру в колабораціонізмі, але за ч. 7 ст. 111-1, за надання допомоги незаконно створеним правоохоронним органам чи незаконним збройним формуванням. За даними слідства, він передавав окупантам у Луганській області вантажі з “допомогою”, які надходили з РФ “партійними каналами” ЛДПР. Також тоді Тараканову повідомили про підозру за ч. 6 ст. 111-1 – через інформаційну підтримку окупантів.

Щодо Юрія Юрова, то видання “ХХІ век”, яке він очолює, після 2024 року стало одним з ключових угруповання “ЛНР”. У 2014 році Юров був прессекретарем Луганської облорганізації Партії регіонів, яку очолював тодішній народний депутат Олександр Єфремов. Усі друковані ЗМІ повинні були пройти “перереєстрацію” в “міністерстві інформполітики ЛНР”, відповідно реєстрацію отримали тільки пропагандистські видання (частина з них колишні комунальні), низка рекламних видань та кілька церковних. Зокрема, і газета Юрова.

Liked the article?
Help us be even more cool!