ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ про Telegram: Заблокувати його технічно важко

Заблокувати Telegram технічно важко, як і будь-який інший месенджер. Водночас він активно використовується в дезінформаційних кампаніях Російської Федерації. Є низка вже створених Telegram-каналів і постійно додаються нові під виглядом українських, які нібито знаються на внутрішній політичній ситуації. Але насправді ці канали є російськими, через них спеціально запускається дезінформація, щоб впливати на наших людей.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів директор Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

"Небезпечність Telegram в Україні підкреслюється, тому що він популярний саме в нас. Але заблокувати його технічно важко, як і будь-який інший месенджер. Якщо навіть частково й зробити це, то з використанням VPN та інших технологій заборону можна буде обійти. Навіть у Китаї, де сьогодні побудований так званий Великий китайський фаєрвол, у межах якого заборонені Facebook і Google, через VPN це все обходять. Хоча на побудову цієї інфраструктури витрачаються мільярди. Тобто технічної можливості повністю все заблокувати немає", – пояснив Вітюк.

Водночас, говорить Ілля Вітюк, у Telegram працюють багато проукраїнських патріотичних каналів, які є публічними, їхні адміністратори чи власники відомі. І вони, навпаки, протидіють російській пропаганді.

Він додав, що деякі Telegram-канали в Україні вже заблоковано, якісь можуть бути заблоковані незабаром.

"Служба безпеки України спільно з Міністерством цифрової трансформації і Центром протидії дезінформації постійно аналізують медіапростір, виокремлюють небезпечні джерела інформації як у Telegram, так і на інших ресурсах. Ми регулярно зв’язуємося з усіма платформами стосовно блокування або видалення небезпечного контенту. На жаль, є проблема. Жодна з них – ні Telegram, ні Facebook або Meta, ні Google офіційно не представлені в Україні, не мають юридичної особи. Вони не зобов’язані виконувати наші запити, вимоги, навіть рішення суду їх не стосуються, тому що юридично вони не перебувають на нашій території", – додав директор Департаменту кібербезпеки СБУ.

За його словами, Служба безпеки подала відповідну ініціативу, щоб усі міжнародні платформи протягом визначеного законом часу відкрили в Україні свої офіційні представництва, а в перспективі також перенесли сюди інфраструктуру, яка обслуговує саме нашу територію.

У такому разі вони будуть зобовʼязані виконувати рішення українського суду.

Як повідомляв ІМІ, 28 березня представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко заявив, що сервери Telegram з високою ймовірністю розміщені в більшості на території Росії. За його словами, власник і команда розробників є громадянами РФ, а також Telegram співпрацює з Роскомнаглядом та ФСБ.

27 березня 2024 року начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що Telegram є проблемою для національної безпеки України.

За словами голови Комітету зі свободи слова Верховної Ради Ярослава Юрчишина, Україна може заблокувати Telegram, якщо підтвердиться витік інформації. Цілком можливо, що інформація з месенджера видається секретним службам РФ.

Liked the article?
Help us be even more cool!