ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ: Росія запустила національну кібернаступальну програму

Російська Федерація запустила національну кібернаступальну програму. Окрім того, що підрозділи її спецслужб збільшують штат хакерів, офіцери ГРУ і ФСБ їздять у відрядження до військових вишів з ІТ-спеціальностями. Вони приїздять до цивільних політехнічних університетів, де вивчають спеціальні кібернаступальні дисципліни для студентів старших курсів.

Про це Укрінформу розповів директор Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

"Їх конкретно навчають, яким чином атакувати об’єкти критичної інфраструктури. Це стосується не лише України. Вивчають специфіку різних країн НАТО, країн Близького Сходу – держав, з якими потенційно Росія планує чи передбачає можливість військових дій. Якщо зараз у нас триває перша кібервійна, то Росія паралельно готується і до першої світової кібервійни! Вони дуже серйозно цим займаються", – розповів Вітюк.

За його словами, на замовлення спецслужб у вишах проводять науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи. Студентів навчають, як отримати доступ до документів, як атакувати системи життєзабезпечення в тій чи іншій країні, того чи іншого регіону, яке обладнання використовується на системах логістики і як можна автоматизувати проникнення до якихось систем.

"У подальшому формуються списки кращих студентів, яких направляють на роботу безпосередньо до спецслужб, наприклад до ГРУ. Це робиться, щоб максимально збільшити потенційну кількість і якість кібератак. Для цього і готують професіоналів, які здатні проводити деструктивні кібератаки, направлені на серце ІТ-системи. Також широко використовують профільних спеціалістів у тій чи іншій галузі. Яскравий приклад – атака на "Київстар", – сказав директор Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Він не відкидає, що російським хакерам допомагали спеціалісти російської компанії "Beeline", адже в них з "Київстаром" інфраструктура побудована за одним принципом.

"Або є практика, коли в штат беруть ІТ-фахівців з конкретної галузі, які знають, як побудована система, як керувати певними процесами. Ми бачили це по тому, як вони рухалися всередині мережі "Київстар", де роками можна губитися, а вони чітко знали, куди йдуть", – пояснив Ілля Вітюк.

Як повідомляв ІМІ, у березні 2024 року російські окупанти влаштували масштабне зовнішнє втручання в мовлення українського ТБ на супутнику Astra4A. Близько 9:30 росіяни намагалися заглушити ефіри власних і партнерських телеканалів 1+1 media на частоті приймання 11766H, де, зокрема, транслюються канали "1+1 Україна", "1+1 Марафон", ТЕТ, ПЛЮСПЛЮС, "Бігуді", 2+2, УНІАН та інші. Замість телемарафону "Єдині новини" та контенту інших мовників українські глядачі деякий час бачили пропагандистський контент РФ. 

Також у березні зазнали кібератак офіційні сторінки адміністрацій та голів громад Сумщини.

Під масовану DDoS-атаку потрапив і сайт діджитал-агрегатора новин FREEДОМ (частина державного підприємства “Мультимедійна платформа іномовлення України”).

Liked the article?
Help us be even more cool!