ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Шарій поширює фейки про те, що ІМІ начебто отримує гроші за його “дискредитацію”

Підозрюваний у державній зраді пропагандист Анатолій Шарій розповсюджує у своєму телеграм-каналі фейкові дописи про те, що Інститут масової інформації та його директорка Оксана Романюк начебто отримали $70 тисяч від так званого наркокартелю, повідомляє “Детектор медіа”

Шарій пише, що журналістів ІМІ нібито “спонсорують” за листи медійним організаціям з проханням “його не підтримувати”. 

У своїх публікаціях пропагандист посилається на власне джерело та підроблені скриншоти нібито листування Оксани Романюк з невідомою особою про “отримання коштів”.

Серед іншого в одному зі своїх дописів Шарій також називає Романюк “функціонеркою”, а німецький фонд Palm Foundation, який минулого року номінував Романюк на Премію за свободу слова, “німецькими безмозкими ідіотами, відірваними від дійсності”.

В коментарі виданню Оксана Романюк розповіла, що дописи у телеграм-каналі Шарія з'явилися після того, як ІМІ опублікував новину, в якій взяли під сумнів його журналістський статус. За інформацією джерел ІМІ, пропагандист розіслав низці міжнародних медійних організацій листа з проханням про підтримку, в якому він заявляє про погрози у зв'язку з нібито його “розслідуванням” діяльності наркокартелів у Європі. Він також заявив, що є членом Міжнародної федерації журналістів і “шокований тим, що як журналіст зазнав нападу в Європі”.  

Оксана Романюк вважає це цілеспрямованою атакою Шарія проти неї.

«Я вважаю, що це цілеспрямована атака проти мене у зв'язку з новиною Інституту масової інформації, яка викриває, що Шарій намагався прикритися журналістським посвідченням, не будучи журналістом. Він є підозрюваним у серйозних кримінальних справах, які, на нашу думку, несумісні з професійними та етичними стандартами і відповідальністю. І цими дописами Шарій яскраво підтвердив, що він не має жодного стосунку до журналістики. Думаю, що після цієї ситуації запитання відпадують навіть у тих, хто сумнівався”, — прокоментувала Романюк.

За її словами, наразі команда ІМІ радиться щодо того, якою буде їхня реакція на дописи Шарія.

Керівниця ІМІ додала, що Міжнародна федерація журналістів досі не відповіла на запит про те, чи справді Шарій є членом цієї організації, тому “Детектор медіа” також звернувся до МФЖ та очікує на відповідь її представників. 

Як повідомляв ІМІ, в ніч на 24 жовтня 2023 року в Іспанії невідомі закидали “коктейлями Молотова” будинок підозрюваного в державній зраді проросійського пропагандиста Анатолія Шарія. За даними іспанського видання elDiario, напад трапився після “розслідування” Шарія про нібито наркобізнес в Україні та Європі.

4 травня 2022 року в Іспанії затримали Анатолія Шарія, проте згодом іспанський суд відпустив його під підписку про невиїзд. Ірина Венедіктова, яка на той момент обіймала посаду генеральної прокурорки, закликала громадян утриматися від емоційних висловлювань на адресу Шарія, щоб не завадити його екстрадиції.

У 2021 році СБУ оголосила про підозру Анатолію Шарію в скоєнні злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (“Державна зрада”) та ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”). Шарія викликали на допит 22 лютого до СБУ, а 25 лютого СБУ оголосила його в державний розшук. 

1 березня 2021 року СБУ скерувала до Київської міської прокуратури запити про міжнародну правову допомогу і необхідні матеріали для організації та проведення слідчих дій на території інших країн у кримінальному провадженні стосовно Шарія.

21 серпня 2021 року Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій щодо подружжя Шаріїв – Анатолія та Ольги. 16 лютого 2022 року Зеленський розширив санкції проти Шарія, які стали поширюватись і на його сайти.

6 липня 2023 року СБУ повідомила про нову підозру прокремлівському блогеру Анатолію Шарію, який за завданням ФСБ Росії робив постановні відео з допитів українських полонених. Йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб).

Liked the article?
Help us be even more cool!