ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Спецслужби РФ вербували українських підлітків для антисемітських провокацій – СБУ

Фото – СБУ
Фото – СБУ

Спецслужби РФ вербували українських підлітків для антисемітських провокацій у Житомирі, Дніпрі, Львові та Вінниці. До складу групи входили 13–17-річні учні місцевих шкіл.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Для їхнього дистанційного вербування спецслужби РФ створили молодіжний праворадикальний телеграм-канал. На ньому російські адміністратори, використовуючи психологічні маніпуляції, закликали українських підлітків до вчинення актів антисемітизму в їхніх населених пунктах.

"Відповідно до задуму спецслужб РФ, ворожі провокації мали бути у вигляді нанесення образливих написів на пам’ятних місцях та здійснення там підривів з використанням саморобних вибухових пристроїв. При цьому представники країни-агресора пропонували учасникам спільноти публікувати фото- та відеозвіти провокацій", – зазначили в українській спецслужбі.

Отримані в такий спосіб медіафайли російські спецслужби поширювали в закордонних ЗМІ як фейкові публікації для дискредитації України.

Зокрема, на Житомирщині 15-річний школяр з міста Радомишль під впливом окупантів наніс антисемітські написи на одному з меморіальних знаків в області. Пізніше аналогічні провокативні зображення правоохоронці виявили на стінах декількох приватних будинків.

У Дніпрі, Львові та Вінниці також співробітники СБУ викрили місцевих учасників підконтрольного РФ телеграм-каналу. Це були четверо школярів місцевих шкіл.

Правоохоронці задокументували, як представники російських спецслужб закликали їх до вчинення актів вандалізму на місцях пам’яті жертв Голокосту.

Під час обшуків за адресами проживання підлітків виявлено комп’ютери та мобільні телефони з фотографіями-звітами провокацій на користь рф, а також компоненти для кустарного виготовлення вибухівки.

Наразі за всіма викритими фактами триває розслідування за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого;
  • ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію;
  • виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.
Liked the article?
Help us be even more cool!