ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд дав два роки умовно жінці, яка вдарила кореспондентку NewsOne на мітингу під Генпрокуратурою

Фото – скриншот з відео NewsOne
Фото – скриншот з відео NewsOne

Печерський районний суд міста Києва засудив громадянку, що напала на кореспондентку телеканалу NewsOne Дарину Білеру у 2018 році, до двох років позбавлення волі, але звільнив від відбуття покарання з іспитовим строком два роки.

Таке рішення суд ухвалив 18 липня 2023 року, повідомляє Судовий репортер.

Суд визнав громадянку винною в заподіянні кореспондентці легких тілесних ушкоджень у звʼязку з її професійною діяльністю. Жінка вдарила Дарину Білеру по голові, і та, злякавшись, мусила припинити пряму трансляцію. Пізніше в потерпілої лікарі виявили синець на вушній раковині. 

Інцидент стався 17 вересня 2018 року в Києві перед під будівлею Генеральної прокуратури, де мітингували проти передання російській стороні уродженця Інгушетії Тимура Тумгоєва. Останній начебто хотів воювати проти росіян на Донбасі.

Також під час прямої трансляції в кореспондентку NewsOne кидали льодом та курячими яйцями.

Оператор, який працював із Білерою, повідомив, що агресивні дії вчинялися лише щодо їхньої знімальної групи. На його очах до напарниці підійшла невідома жінка та вдарила її рукою по обличчю.

Сторона захисту намагалася довести відсутність складу кримінального правопорушення (за ч. 2 ст. 345-1 КК). А саме, що обвинувачена дала ляпаса потерпілій через її провокативну поведінку. Начебто Білера її першою штовхнула – вдарила в сонячне сплетіння. Тому адвокат переконував, що дії його підзахисної мають кваліфікуватися як хуліганство (ст. 296 КК). Крім того, потерпіла нібито не мала ознак належності до професії журналіста.

Обвинувачена заявила, що кається в скоєному, однак не знала, що потерпіла є журналісткою. Вона розповіла, що, опинившись поблизу мітингу, підійшла подивитися, що відбувається. Розмовляючи з людьми, обвинувачена відчула, як її хтось штовхнув у сонячне сплетіння, відчула біль та нахилилася. Піднявши голову, вона помітила, як невелика дівчина пробігла, проштовхуючись крізь натовп, після чого в неї полетіли сторонні предмети. Мікрофона в руках дівчини не бачила, оскільки дивилася на неї зі спини. Жінка підтвердила, що наздогнала дівчину і з метою помсти дала їй ляпаса. Обвинувачена повідомила, що інші журналісти та оператори стояли окремо на майданчику за 10–15 метрів від місця подій і з їхнього зовнішнього вигляду можна було зрозуміти, що це журналісти, а із зовнішнього вигляду потерпілої – ні.

Але версія захисту спростовувалася відеозаписом, на якому видно, що під час коментування Білерою події в неї летять сторонні предмети з натовпу, частина яких (розбиті яйця) залишається на волоссі. Водночас із натовпу звучить вигук “Шльондра!”. Невідомий чоловік у блакитній куртці виштовхує кореспондентку, вигукуючи “Йди звідси!”. 

Почувши образи, кореспондентка відійшла вбік та продовжила працювати в прямому ефірі, тримаючи мікрофон з назвою телеканалу. Згодом на відеозаписі зʼявляється жінка, яка опускає мікрофон Білері. Відразу після цього жінка у вишиванці з окулярами на голові підходить до кореспондентки збоку і бʼє її долонею по голові. Білера відходить і повідомляє, що вони змушені перервати трансляцію.

Відеозапис спростовує свідчення обвинуваченої в частині того, що удару завдано у відповідь на провокативну поведінку потерпілої, і підтверджує, що присутні усвідомлювали, що перед ними журналістка. У протестувальників Білера асоціювалась із ймовірними власниками телеканалу, які викликали неприязнь.

Тому суд визнав доведеним, що жінка вдарила дівчину саме через її професійну журналістську діяльність. 

Зафіксовані на відеозаписі обставини, на думку суду, відкидають імовірність того, що тілесні ушкодження потерпілої могли бути спричинені сторонніми предметами, які летіли в кореспондентку з боку натовпу під час прямого ввімкнення. Суд переконався, що синець потерпілій завдано саме рукою обвинуваченої.

Обвинувачена має близько 50 років, офіційно не працевлаштована, має постійне місце проживання та реєстрації, за місцем проживання характеризується лише позитивно, раніше до кримінальної відповідальності не притягалася. Хоча жінка і не визнала своєї провини, суд вважає можливим її виправлення без відбування тюремного строку.

Як повідомляв ІМІ, 17 вересня 2018 року учасники акції напали на кореспондентку телеканалу NewsOne Дарину Білеру, яка висвітлювала заворушення під будівлею Генеральної прокуратури України в Києві.

За фактом нападу поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України та повідомила про підозру жінці через напад на журналістку.

8 червня 2023 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення анулювала ліцензії каналів “Наш”, “Максі ТВ”, 112, NewsOne, ZIK, UkrLive та “Перший незалежний”.

2 лютого 2021 року Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, яке передбачає запровадження на п'ять років санкцій проти народного депутата Тараса Козака та юридичних осіб, що володіють телеканалами “112 Україна”, NewsOne та ZIK через антиукраїнську діяльність.

Liked the article?
Help us be even more cool!