ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд дав умовне нападникам, які побили буковинського активіста й журналіста

13.02.2024, 15:33
Альона Чорна

Вижницький районний суд Чернівецької області визнав двох громадян винними в насильстві щодо буковинського журналіста й засудив їх до двох років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з випробувальним строком на два роки. 

Таке рішення суд ухвалив 7 лютого 2024 року, повідомляє “Судовий репортер”.

Представниця ІМІ дізналася, що потерпілим є активіст громадської організації “Конституційно-правовий конгрес”, журналіст ТОВ “КПК інфо” Дмитро Каланча.

У вироку суду зазначається, що 12 листопада 2021 року потерпілий перебував біля річки Черемош у селі Іспас Вижницького району, де фіксував на камеру корчування пнів та завантаження лісодеревини. У нього на той час було редакційне завдання щодо висвітлення корупційних дій стосовно незаконного вирубування лісодеревини та захоплення земельних ділянок. 

Зі слів потерпілого відомо, що на місці події перебували й два поліцейські. Тоді ж приїхали двоє місцевих чоловіків, які погрожували журналісту, витягли його з машини та били по різних частинах тіла. Один з нападників був з пістолетом. 

“Поліціянти нібито стояли за півтора метра і підійшли, коли на чоловіка напали. Потім на місце події приїхала слідчо-оперативна група і швидка медична допомога. У журналіста діагностували синці й садна”, – йдеться у вироку.

У коментарі представниці ІМІ Дмитро Каланча розповів, що незадоволений вироком і подаватиме апеляційну скаргу.

Він зазначив, що судова справа тривала понад два роки і її хотіли закрити за строком давності. 

За словами потерпілого, поліцейські не завадили конфлікту й підійшли тільки тоді, коли стався напад.

“Поліцейські сказали: “Не бийтеся”. На цьому все. Винуватці мене сильно побили, пошкодили моє майно, зокрема телефони, планшети, забрали записник із грошима. У мене контузія ока, розтрощені зуби. Це все зазначено в експертизі. Я подаватиму апеляційну скаргу. Це смішний вирок! На мене був вчинений озброєний напад у присутності працівників поліції. Також в експертизі чітко написано, що травми голови завдано рукояткою пістолета. Тобто це все доведено. Але, як завжди, у Вижницькому районі все покривається”, – сказав Дмитро Каланча. 

Крім того, потерпілий зазначає, що неодноразово звертався до правоохоронних органів щодо численних порушень стосовно незаконного вирубування лісу та вивезення з річки гравійно-піщаної суміші у Вижницькому районі. “Тільки за моїми заявами відкрито 80 кримінальних проваджень, за якими ніхто з винних так і не був покараний, бо тут усе покривається. Ці справи відомі й у Києві, але це нічого не дає. Гравій вивозиться нещадно, і це призводить до екологічної катастрофи, зокрема й загрози повеней”, – зауважує активіст.

Liked the article?
Help us be even more cool!