ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд оштрафував Мецгера і його колег за напад на журналістів "Схем"

14.09.2022, 12:53
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Голосіївський районний суд Києва призначив штраф трьом співробітникам Укрексімбанку, які є обвинуваченими в справі про напад на журналістів "Схем" Кирила Овсяного та Олександра Мазура.

Таке рішення суд ухвалив 14 вересня, повідомляє Радіо Свобода.

Суд визнав винними в нападі та призначив штраф колишньому голові правління Укрексімбанку Євгену Мецгеру, ексдиректору департаменту банківської безпеки установи Ігорю Тельбізову та начальнику управління внутрішньої безпеки Укрексімбанку Олегу Осіпову.

Суддя Микола Дідик зачитав вирок, згідно з яким Євгена Мецгера визнали винним за ч. 1 та ч. 3 статті 171 Кримінального кодексу ("Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища") та призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 3400 гривень (200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) без позбавлення права обіймати певні посади.

Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова суд визнав винними за ч. 1 та ч. 2 ст. 171 та ч. 1 ст. 126 ("Побої та мордування"). Їх суд оштрафував на 1700 гривень кожного.

У коментарі Радіо Свобода Мецгер так прокоментував вирок: "Рішення є рішення, суд є суд. Приймаємо як є. Можу погоджуватися, можу не погоджуватися. Я поспілкуюся зі своїми адвокатами, почитаємо рішення, почитаємо всі аргументи й будемо приймати рішення, подавати чи не подавати (апеляцію. – Ред.)".

На уточнення щодо його намірів обіймати державні посади в майбутньому, Мецгер відповів так: "Якщо буде така нагода, буде в мене таке бажання, я буду потрібен державі – так, буду. Якщо не потрібен, то не буду. Але я вважаю, що в мене достатньо є навичок, скілів, які можуть бути потрібні державі ще".

Тельбізов на запитання Радіо Свобода щодо вироку суду відреагував так: "Є суд, є рішення. Тут же не клуб з розваг, хтось чимось задоволений чи ні. Я не обговорюю рішення суду, я громадянин цієї країни. І сьогодні є набагато важливіші справи, ніж обговорювати, хто тут чим задоволений. З того моменту, як вийшли із системи, ми працюємо, служимо, продовжуємо. Тому це – дрібниці життя, які сьогодні тут відбулись".

Призначити саме таке покарання – у вигляді штрафу та без позбавлення права обіймати посади – суд просили державні обвинувачі (прокурори).

Адвокат журналістів Анатолій Попов, коментуючи рішення, зазначив, що суд "фактично виніс вирок у межах того, що просила прокуратура".

"Штраф – це те, що просила прокуратура. Ми будемо обговорювати питання необхідності подання апеляційної скарги від нас, коли ознайомимося з повним текстом судового рішення", – підкреслив представник потерпілих.

Він додав: "Ми запитували, чому прокуратура не просила покарання у вигляді відсторонення від можливості обіймати певні посади. Нам повідомили, що це узгоджено з керівництвом прокуратури. Я хочу відзначити, що ми не дуже задоволені діями прокуратури в цій кримінальній справі. Бо десь із кінця жовтня було очевидно, що прокуратура не зацікавлена в нормальному розслідуванні. Ми про це дізналися 10 листопада 2021-го, коли ознайомилися з матеріалами справи. Згодом ми дізналися, що закрита 146-та стаття ККУ – це незаконне позбавлення волі осіб. Нам через суд довелося її відновлювати".

Потерпілі оскаржують безпідставне, на їхню думку, закриття кримінального провадження за найтяжчою, 146-ю статтею ККУ ("Незаконне позбавлення волі або викрадення людини"), яка передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Прокурорка Голосіївської окружної прокуратури Києва Євгенія Литвинчук від коментарів журналістам у залі суду відмовилася.

Також обвинуваченим у справі нападу проходить директор департаменту інформаційної політики Укрексімбанку Володимир Пікалов, однак він був мобілізований. Щодо нього суд ухвалить рішення пізніше.

Як повідомляв ІМІ, 4 жовтня 2021 року в Києві співробітники державного Укрексімбанку напали на знімальну групу "Схем" під час запису інтерв’ю з головою правління фінустанови Євгеном Мецгером прямо в його кабінеті. Після запитання про кредит структурам, пов'язаним з "ДНР", Мецгер наказав відібрати камери в журналістів, знищити відеозаписи інтерв’ю та заборонити подальше знімання. Крім того, журналістів незаконно утримували в приміщенні кабінету, не дозволяючи його залишити. Ігор Тельбізов застосував проти журналістів силу.

У справі є четверо обвинувачених – колишній голова правління Укрексімбанку Євген Мецгер, ексдиректор департаменту інформаційної політики банку Володимир Пікалов, ексдиректор департаменту банківської безпеки установи Ігор Тельбізов та начальник управління внутрішньої безпеки Укрексімбанку Олег Осіпов. Вони не визнають своєї провини. 

Дії ексголови правління банку Євгена Мецгера та його прессекретаря кваліфікували за статтею 171 Кримінального кодексу ("Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища").

Дії Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова кваліфікували за двома кримінальними статтями – тією ж 171-ю та 121-ю ("Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень").

11 листопада 2021 року стало відомо про поновлення на посадах Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова. 12 листопада Тельбізов повернувся на роботу під аплодисменти працівників фінустанови. Після цього, того ж дня, правління АТ "Укрексімбанк" за рекомендацією наглядової ради звільнило Ігоря Тельбізова з посади керівника департаменту банківської безпеки та Олега Осіпова з посади начальника управління внутрішньої безпеки "на підставі виявленої невідповідності працівника обійманій посаді та виконуваній роботі".

Liked the article?
Help us be even more cool!