ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд призначив п’ять років в'язниці ексжурналісту з Маріуполя, який працює на окупантів

Фото – телеграм-канал Андрія Кіора
Фото – телеграм-канал Андрія Кіора

Жовтневий районний суд міста Дніпра призначив заочно п'ять років позбавлення волі колишньому журналісту з Маріуполя Андрію Кіору, визнавши винним у колабораційній діяльності. Таке рішення суд ухвалив 11 грудня 2023 року, повідомляє “Судовий репортер”.

У період із травня і до 1 вересня 2022 року обвинувачений був начальником інформаційно-аналітичного відділу окупаційної адміністрації Маріуполя. До його обовʼязків ввійшло висвітлення роботи окупаційної влади, виробництво пропагандистських матеріалів тощо.

До повномасштабної війни Кіор був журналістом, працював у газеті “Іллічівець”, керував каналом “МТВ” як директор медіагрупи Ріната Ахметова. Якийсь час намагався створити власний телеканал, а також зняв документальний фільм про історію козацтва в Маріуполі. 

Кіор виготовив відеоматеріал про початок роботи першої школи в окупованому місті, наголосивши, що у відновленні навчального процесу допомогла політична партія РФ “Единая Россия”.

Російське державне інформаційне агентство ТАСС повідомило, що голова пресцентру окупаційної адміністрації Маріуполя Кіор повідомив їм, що в місті відкрилася перша державна аптека. В ефірі російського Першого каналу ведучий відрекомендував Кіора як “начальника информационно-аналитического отдела администрации Мариуполя”.

Кіор начебто працював на посаді речника окупаційної влади до вересня 2022 року, після чого до Маріуполя приїхали представники Донецької телекомпанії, які взяли під свій контроль усі посади й телеканал, який Кіор мав намір очолити.

Після відсторонення Кіор створив власний ютуб-канал, до якого залучає молодь на волонтерських засадах. Він продовжив займатися російською пропагандою, тиражуючи основні російські наративи про “один народ”, що “Росія – сильна країна”, а “СССР – рай на землі”, який в українців украли нацисти, що українці не мали чинити спротиву росіянам і маріупольський театр розбомбили самі українці та інше.

Співробітники СБУ поспілкувалися з журналістами, які виїхали з Маріуполя і знали обвинуваченого. Вони підтвердили, що Кіор працює на окупантів і що в пропагандистських відеороликах звучить саме його голос.

У судовому засіданні свідчення дала жінка, яка раніше дружила з обвинуваченим. Вона розповіла, що на початку березня 2022-го втратила з Кіором звʼязок і розшукувала його. Їй відомо, що під час блокади міста Кіор влаштував у власному будинку бомбосховище, в якому переховувалося багато людей, і брав продукти у волонтерів для них. Коли відновився звʼязок, Кіор на телефонні дзвінки не відповідав. Потім колега, який виїжджав із Маріуполя, побачив Кіора в черзі по гуманітарку і повідомив свідку, що з її другом усе добре, але він не збирається виїжджати. На дзвінки подруги Кіор не відповідав. Але пізніше на звʼязок з нею начебто вийшла дружина Кіора, яка написала, що її чоловік погодився очолити пресслужбу окупаційного мера Маріуполя. Дружина розповіла, що в Кіора згоріла квартира і вся професійна техніка в ній, тож не було засобів для існування, а тому він погодився на співпрацю з окупантами. Але що сталося насправді, свідка не знає. Пізніше свідка побачила сюжет, у якому Кіор дякує партії “Єдина Росія” за відновлення школи в селі Сартана Маріупольського району, яку саму росіяни й зруйнували. 

Свідка вважає, що її колишній друг міг залишити Маріуполь, бо вона знає багато людей, які йому пропонували виїхати з міста. Кіор нібито вивіз свою сімʼю до російського міста Ростова, а коли ситуація стабілізувалася, то сімʼя повернулася, крім старшої доньки, яка виїхала на підконтрольну Україні територію.

Суд урахував покази свідки, що під час блокади міста військами окупанта Кіор влаштував у власному будинку бомбосховище, де переховувалося багато мирних жителів, і приносив їм харчрві продукти від волонтерів. З огляду на це суд погодився призначити мінімальне тюремне покарання, а саме на строк п'ять років. 

Додатково в Кіора конфіскують усе майно. Після відбуття позбавлення волі йому на 10 років забороняється обіймати деякі посади в органах державної влади, державного управління і місцевого самоврядування.

Як повідомляв ІМІ, про співпрацю Андрія Кіора з російськими окупантами стало відомо в травні 2022 року.

Андрій Кіор навчався в Московському інституті кінематографії. У журналістику прийшов з бізнесу, попрацював декілька років у Польщі, а потім – в Україні.

Журналістську роботу розпочав у пресцентрі ММК ім. Ілліча, кореспондентом газети “Іллічівець”. Працював на телебаченні, створив власну телестудію “Адамаха”. Був президентом медіахолдингу в “Метінвесті”, фактично очоливши телеканал МТВ, газету “Приазовський робочий” та сайт mrpl.city. Розвивав власну продакшн-студію, його послугами користувалися місцеві телеканали.

З початком повномасштабного наступу РФ на Україну в підвалі власного будинку на вулиці Куїнджі Кіор організував сховище, де переховувалися близько 80 осіб. Під час одного з обстрілів його будинок згорів повністю.

18 жовтня 2022 року Андрію Кіору, який на той момент був керівником пресслужби окупаційного голови Маріуполя, оголосили підозру за частиною 5 статті 111-1 (колабораційна діяльність) ККУ.

У червні 2023 року розгляд судової справи щодо Кіора перейшов у фінальну стадію.

Liked the article?
Help us be even more cool!