ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд у Запоріжжі повідомив, що пускатиме в зал засідань лише учасників процесу

29.10.2020, 17:00
Фото – inyoutube.net
Фото – inyoutube.net

Жовтневий районний суд міста Запоріжжя у зв'язку з карантинними обмеженнями через пандемію коронавірусу обмежив доступ до судових засідань усім, окрім учасників процесу. 

Про це повідомляється 27 жовтня на офіційній сторінці суду у фейсбуці в пості про слухання справи проти директора парку “Дубовий гай”. 

“У зв’язку із запровадженням постановою КМУ №641 від 22.07.2020 посилених протиепідемічних заходів до зали суду буде допущено тільки учасників процесу. Пресслужба суду повідомлятиме про хід судового засідання на офіційному сайті суду та у фейсбуці”, – йдеться в дописі.

Помічниця голови, прессекретарка Жовтневого районного суду Марія Свідлова повідомила регіональній представниці ІМІ, що доступ до інформації не обмежувався, йдеться тільки про доступ до приміщень.

“Обмежено вхід у зал судового засідання через неможливість забезпечити дотримання карантинних заходів, а саме одна людина на 5 квадратних метрів у залі 40 квадратних метрів”, – розповіла вона. 

За її словами, журналісти можуть отримувати інформацію про перебіг справи з пресрелізів, крім того, пресслужба не відмовляється давати коментарі про хід справи. 

Також Марія Свідлова уточнила, що рішення про доступ на засідання ухвалює суддя, що головує, в кожному конкретному випадку. Крім того, за словами прессекретарки, ще в березні наказом голови суду (наказ від 16.03.2020 № 5-од) встановлено особливий режим роботи.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що обмеження в постанові №641 не мають поширюватися на журналістів.

Він нагадав, що карантинні обмеження запроваджено в Україні постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року №641 “Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”. 

За його словами, зазначений документ у чинній редакції не містить обмежень (незалежно від зони карантину) щодо відвідування судів та забезпечення гласності судового процесу. 

Отже, зауважує Алі Сафаров, обмеження відвідування судів та обмеження гласності судового процесу не ґрунтується на вимогах законодавства України. 

Окрім того, він нагадав, що, відповідно до частини четвертої статті 25 Закону України “Про інформацію”, після показування документа, що засвідчує професійну належність, працівник засобу масової інформації має право збирати інформацію на територіях, де вжито адміністративних та медико-санітарних заходів (карантин), крім випадків, передбачених законом. 

“Таким чином, навіть у разі впровадження обмежень доступу до судового засідання сторонніх осіб, які не є учасниками судового процесу, таке обмеження не має поширюватися на журналістів. Виходячи з наведеного, недопуск журналістів до висвітлення судового процесу має ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, що є кримінальним правопорушенням, передбаченим статтею 171 Кримінального кодексу України”, – сказав Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!