ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Белграді до проросійського маршу "Безсмертний полк" долучилися сербські міністри

На чолі колони міністр уряду Сербії Ненад Попович, який перебуває під санкціями Сполучених Штатів Америки через зв’язки з Росією, Белград, 9 травня 2024 року. Фото – Радіо Свобода

У Белграді (Сербія) міністри уряду долучилися до проросійського маршу "Безсмертний полк", який росіяни влаштовують 9 травня, повідомляє Радіо Свобода.

На чолі колони, яка йшла від пам’ятника Вуку Караджичу до пам’ятника Визволителям Белграда, йшов Ненад Попович, міністр без портфеля в уряді Сербії, який перебуває під санкціями Сполучених Штатів Америки (США) через зв'язки з Росією.

Вінки до пам'ятника поклали міністри Нікола Селакович, Неманья Старович і віцепрем'єр Александар Вулін, який також входить до чорного списку США.

Також були присутні посли Росії, Білорусі, Азербайджану та Казахстану.

Міністр у справах сім’ї Міліца Дюрджевич Стаменковскі заявила на заході, що, незважаючи на "складний політичний контекст, сербсько-російську дружбу та союз не можна загасити чи перервати".

"Сербія не хотіла наражати Російську Федерацію на санкції, Республіка Сербія протистояла різним зовнішньополітичним викликам і, безумовно, залишатиметься на цьому принциповому шляху", – сказала вона.

Під час ходи було вивішено великий банер "Безсмертний полк Сербії" та прапори Росії, Білорусі й Сербії. Деякі учасники також носили символи підтримки російського вторгнення в Україну. На одязі учасників маршу висіла заборонена в Україні георгіївська стрічка.

Літера Z, яка стала символом підтримки російського вторгнення в Україну, Белград, 9 травня 2024 року. Фото Радіо Свобода

Вперше марш відбувається в інших містах Сербії – Крагуєваці та Ніші.

Очікується, що Сербія, як країна-кандидат на членство в Європейському Союзі, поступово адаптуватиметься до зовнішньої політики ЄС.

Попри це офіційний Белград підтримує відносини з Москвою. Сербія є однією з небагатьох європейських країн, які не запровадили санкцій проти Росії після вторгнення в Україну.

Нагадаємо, акції "Безсмертний полк" та "Георгіївська стрічка" тощо реалізують кремлівські пропагандисти. Через пропагандистську спрямованість акцій стрічка стала сприйматися як знак належності до російського імперіалізму. Це символ російської експансії, адже на території України ця стрічка використовувалася російськими силами під час окупації Криму та Донбасу. 

В Україні використання цієї стрічки заборонено законом з 15 червня 2017 року. Про те, як правильно писати про день пам’яті 8 та 9 травня, ІМІ розповідав раніше. 

Liked the article?
Help us be even more cool!