ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Козачій Лопані росіяни били учасника АТО, щоб записати пропагандистське відео

28.09.2022, 14:06
Фото – Анна Черненко
Фото – Анна Черненко

Під час окупації Козачої Лопані (Харківська область) російські окупанти били учасника АТО перед тим, як змусили його записати відеозвернення для пропагандистського відео. За місяць полону чоловіка били та катували струмом.

Про це йдеться в матеріалі Громадського радіо "Знімали на камеру, а перед цим били по ребрах – житель Козачої Лопані про знущання окупантів".

"Вони на камеру мене знімали. Били мене по ребрах, зламали під серцем два ребра. На п’яту добу мене вивели з підвалу. Мене "телебачення" знімало. Їм потрібен був оцей пафос, що ось – вони піймали такого-то такого-то. Я два роки не служив, був цивільною людиною. Працював тут на заводі. А їм треба було, що вони атошника спіймали. І я мав упевнено на камеру закликати українську армію скласти зброю. Тобто ви розумієте, вибору в мене не було. Вони, коли закінчили, все було по планшетику, за опитувальником. Вони ставлять питання і обговорюють зі мною все – як і що я буду говорити. Коли я все розповів, вони почали згортати камери. Світло вимикати. І тут забігає, його називали "комбат", такий здоровий дядько у формі. Ну що, каже, його треба далі "пом’яти", щоб далі записувати? А вони кажуть: "Та ні, уже всьо, інтерв’ю закінчилось", – розповів чоловік.

Також до катівні окупанти завесли безліч пропаганди – від періодики до листівок. З Бєлгорода сюди, як в один з пунктів окупаційної влади, завозили стоси "літератури". У сільраді лишився спецвипуск про Харківську область від "Комсомольской правды". Перша сторінка: портрет Путіна, діти з російським триколором і фейки про цілодобову допомогу людям. Навіть кросворд тут ніби словник воєнних часів. Тираж у 50 тисяч підготувала редакція "Боевая газета". Такі вихідні дані є на сторінках. У "Харьков Z" – жодних прізвищ авторів чи інформації про редакцію. Усе анонімне. Тільки посилання на такі ж марковані "zедками" радіо і тг-канали. Це була так звана відомча газета окупаційної адміністрації: на першій сторінці статті про Путіна і фейкового очільника Харківщини Віталія Ганчева, розповів начальник інформаційного відділу Дергачівської міської ради Олександр Кулік.

"Ганчев тут не сидів. Він лише приїжджав сюди з пропагандистською російською пресою, ЗМІ. І тут вони знімали для нього ролики: типу Росія допомагає "мирному населению". І їхали назад", – зазначив Олександр Кулік.

 
 

У Козачій Лопані примірники російської пропаганди хочуть лишити для майбутнього музею. Кажуть, період окупації Росією, коли в селищі на 5 тисяч осіб людей нищили розгалуженою системою катівень, забувати просто не мають права.

Як повідомляв ІМІ, у Балаклії Харківської області в приміщенні типографії "Балдрук" російські окупанти облаштували військову комендатуру та утримували там людей. За словами співробітника типографії Євгена Диканя, окупанти планували випускати на потужностях типографії газету "Харьков Z". 

Liked the article?
Help us be even more cool!