ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві затримали пропагандисток, які на замовлення РФ щодня поширювали фейки про війну

Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України затримала в Києві двох пропагандисток, які на замовлення головного редактора прокремлівського порталу “Вся Тверь” Олександра Зеніна щодня поширювали у фейсбуку та в телеграм-каналах до 70 фейкових повідомлень про війну в Україні.

Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними спецслужби, фігурантки масово поширювали дезінформацію про перебіг бойових дій на фронті та намагалися дискредитувати Сили оборони. Робили вони це у створеній ними мережі проросійських телеграм-каналів та фейсбук-спільнот, яка охоплювала аудиторію в понад 10 тис. користувачів.

“Матеріали для деструктивного контенту вони отримували у вигляді електронних “методичок”. За успішно виконані завдання російський пропагандист надсилав своїм підопічним до 10 тис. у гривневому еквіваленті”, – зазначає СБУ.

За даними спецслужби, Зенін координував свої дії з російськими спецслужбами й через публікації фігуранток намагався поширювати панічні настрої в українському суспільстві.

Фігурантками є дві безробітні мешканки Києва, які шукали роботу копірайтера на фриланс-біржах. У такий спосіб вони потрапили до поля зору Зеніна, який за щомісячні “гонорари” залучив їх до співпраці у війні проти України.

СБУ зазначає, що ініційована нею лінгвістична експертиза підтвердила незаконність дій колаборанток. Під час обшуків за місцями їхнього проживання вилучено комп’ютерну техніку, яку вони використовували для адміністрування ворожих інтернет-ресурсів.

Також спецслужба виявила електронний поштовий архів “із доказами листування з російським пропагандистом”.

Обом фігуранткам повідомлено про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Liked the article?
Help us be even more cool!