ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Латвії торік за під'єднання заборонених телеканалів відкрили 13 кримінальних справ

Фото – euvsdisinfo.eu

У Латвії минулого року за встановлення нелегального телебачення порушили 13 кримінальних справ. Про це повідомляє латвійський мовник LSM з посиланням на Держполіцію та Національну раду з електронних ЗМІ.

Минулого року поліція провела понад тисячу перевірок легальності аудіовізуального контенту. Розпочато 28 справ про адміністративні правопорушення і 13 кримінальних справ. А цьогоріч уже відбулося 294 перевірки й відкрито 16 адміністративних справ та чотири кримінальні.

У поліції зазначили, що в порівнянні з попередніми роками таких порушників поменшало.

“Ми досить активно моніторимо ситуацію як онлайн, так і коли отримуємо інформацію про те, що конкретна людина надає таку послугу. Ми реагуємо, перевіряємо. За потреби проводимо розслідування. Число їхнє невелике – це не сотні. Це може бути дві-три особи в кожному регіоні, не більше”, – розповів заступник начальника Управління боротьби з економічними злочинами Держполіції Віталій Половінскіс.

Кримінальна відповідальність загрожує як постачальникам, так і кінцевим користувачам, тобто тим, хто дивиться заборонені канали. Щоправда, у Держполіції кажуть, що за перегляд таких телеканалів до в'язниці в Латвії ще ніхто не сів.

“Наша мета – інформувати суспільство про те, що це кримінальний злочин і чому це погано”, – запевнив Половінскіс.

Голова Національної ради з електронних ЗМІ Івар Аболіньш зауважив, що найбільшою проблемою є коробки Триколор та НТВ. 

“Потрібно розуміти, що супутникова тарілка найчастіше міститься в приватному будинку та забезпечує одне домогосподарство. А така коробка забезпечує цілий багатоквартирний житловий будинок”, – розповів він.

Минулого року Нацрада обмежила роботу 132 вебсайтів та 300 джерел стримінгового контенту.

Видання нагадує, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на території Латвії примусово припинили мовлення десятків російських та білоруських телеканалів. Нацрада наголошувала, що це зроблено для запобігання загрозам безпеки Латвії. Влітку того ж року регулятор заборонив мовлення останніх 80 телеканалів з РФ, які на той момент можна було дивитися на території країни.

Як повідомляв ІМІ, 28 вересня 2023 року сейм Латвії ухвалив Концепцію національної безпеки, яка, зокрема, передбачає з 2026 року заборону Латвійському телебаченню та Латвійському радіо мовити російською мовою. 

Латвія регулярно блокує російські пропагандистські ресурси.

Liked the article?
Help us be even more cool!