ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Миколаївській облпрокуратурі створено міжвідомчу робочу групу щодо розслідування злочинів проти журналістів

01.06.2021, 13:56
Фото – пресслужба Миколаївської обласної прокуратури
Фото – пресслужба Миколаївської обласної прокуратури

У Миколаївській обласній прокуратурі створено міжвідомчу робочу групу, яка розслідуватиме злочини проти журналістів, факти переслідування та перешкоджання професійній журналістській діяльності.

Про це 31 травня під час зустрічі з представницею ІМІ в Миколаївській області Катериною Середою повідомив заступник керівника обласної прокуратури Артур Оганнісян. 

У заході також узяла участь представниця видання “Преступности.НЕТ” Віолетта Чех.

Артур Оганнісян розповів, що до зазначеної міжвідомчої робочої групи, окрім представників прокуратури, увійдуть також співробітники Національної поліції, Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань. Вона працюватиме над аналізом стану злочинності в зазначеній сфері, досудового розслідування, процесуального керівництва та судового розгляду кримінальних проваджень про правопорушення, вчиненні стосовно журналістів.

“Група аналізуватиме стан злочинності, її учасники обмінюватимуться інформацією, координуватимуть одне одного щодо інформації та ситуацій. Регулярно проводитимуться засідання та аналізуватиметься злочинність. Ми аналізуватимемо ЄРДР, поліція аналізуватиме вхідну кореспонденцію. Найімовірніше, будемо виявляти заяви журналістів, що не були внесені до ЄРДР, реагувати, проводити розслідування та ухвалювати рішення”, – сказав Артур Оганнісян.

Зазначимо, що станом на 31 травня в Миколаївській області не проводиться жодного розслідування за фактами порушень прав журналістів. Дві справи минулих років перебувають на розгляді в суді.

“Станом на сьогодні в Миколаївській області не так багато справ. Я проаналізував: з 2014 року було 24 справи. На сьогодні – жодної справи, у суді наразі дві справи”, – повідомив посадовець.

Артур Оганнісян зазначив, що візьме під особистий контроль питання розгляду справ у суді.

Предстаниця ІМІ звернула увагу на ситуацію із закриттям поліцією кримінальних справ щодо перешкоджання діяльності журналістів видання “НикВести”. Йдеться про два інциденти, що трапилися за участю журналістів протягом минулого року. 

Перший інцидент стався в лютому. Тоді представники Миколаївської ОДА не допустили представників кількох видань на пресконференцію голови ОДА Олександра Стадніка, аргументувавши це тим, що захід організовано лише для представників газет. Поліція відкрила провадження за заявою представників видань “НикВести” та “Мой город” через перешкоджання діяльності журналістів.

Другий стався у вересні 2020 року, коли прессекретар Владислава Чайки, кандидата на посаду міського голови від партії “Опозиційна платформа – За життя”, Юрій Багрянцев виштовхував журналістку інтернет-видання “НикВести” Алісу Мелік-Адамян із приміщення міської виборчої комісії. Поліція відкрила провадження за цим фактом. 

У грудні минулого року колишній прокурор Миколаївської області обіцяв провести перевірку законності цих рішень, однак про результати перевірки відомство не повідомляло. Коментуючи це, Артур Оганнісян зазначив, що не володіє інформацією про те, чи проводилася перевірка, оскільки був призначений на посаду лише в березні поточного року.

Прокурор зазначив, що проведе перевірку законності закриття проваджень та повідомить про результати.

Учасники зустрічі домовилися про ефективну комунікацію та співпрацю з медійною спільнотою регіону для оперативного реагування на можливі факти порушення прав журналістів.

Як повідомляв ІМІ, 31 травня представник ІМІ в Черкаській області Захар Колісніченко зазначив, що реальні покарання винних у порушенні прав журналістів є найкращою превенцією таких порушень. Про це він сказав під час зустрічі з першим заступником керівника обласної прокуратури Остапом Сидором, заступником начальника ГУНП в Черкаській області Євгеном Рогачовим та представниками медіаспільноти. 

Керівники прокуратури Житомирської області обговорили 31 травня з регіональною представницею ІМІ Оксаною Трокоз те, як не допускати порушень прав журналістів і забезпечити медійникам безперешкодну безпечну роботу.

Волинська та Тернопільська обласні прокуратури долучили до засідань міжвідомчих робочих груп щодо розслідування злочинів проти журналістів регіональних представниць ІМІ.

25 травня Інститут масової інформації передав Офісу генерального прокурора список порушень прав журналістів для розслідування і запропонував створити робочу групу для покращення ситуації з розслідуваннями. Офіс ГПУ висловив готовність сприяти розслідуванню злочинів проти журналістів.

В Офісі генерального прокурора створять робочу групу з профільними громадськими організаціями та ЗМІ щодо розслідування злочинів проти журналістів. Про це повідомили 25 травня на сайті Офісу генпрокурора за результатами зустрічі генеральної прокурорки Ірини Венедіктової з представниками неурядових організацій та ЗМІ щодо протидії кримінальним правопорушенням, вчиненим стосовно журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!