ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У польській прокуратурі пояснили причину затримання журналістів Район.in.ua

22.03.2024, 10:42
Мая Голуб

Прокуратура Польщі після затримання журналістів Район.in.ua відкрила кримінальне провадження щодо можливого збору інформації, передання іноземній розвідці даних, які можуть зашкодити Республіці Польща (ст. 130, §3 Кримінального кодексу Польщі). Йдеться про проведення фото- та відеознімання цивільної критичної інфраструктури в місті Бранево поблизу польсько-російського кордону громадянами України.

Про це повідомляє регіональна представниця ІМІ у Волинській області. 

Серед затриманих були журналіст Юрій Конкевич та оператор Олександр Пілюк з Луцька.

У відповіді на запит від районної прокуратури в Браневі стало відомо, що 7 березня польські правоохоронці затримали чотирьох громадян України, а не двох, як про це раніше повідомлялось у медіа. 

Журналіст Район.in.ua Юрій Конкевич підтвердив у коментарі представниці ІМІ, що крім нього та оператора затримали також двох водіїв, які є продавцями автомобілів. Вони приїхали до Польщі задля пошуку машини для армії.

Як повідомляв ІМІ, 7 березня 2024 року журналістів інформаційного агентства Район.in.ua затримали в Польщі під час фіксації перетину кордону вантажними автомобілями між Калінінградською областю, Російською Федерацією та Польщею. У медійників забрали всю техніку та депортували з країни. З рюкзака, який був в автомобілі, вилучили редакційний ноутбук, три мікрофони, навушники, обладнання для світла та інші особисті речі. 

Як розповів журналіст Юрій Конкевич, станом на сьогодні журналістам повернули лише особисті речі, які були на момент затримання, – паспорт, готівку, ключі, одяг, косметичку та ін. Щодо обладнання, то воно досі в Польщі.

У польській прокуратурі пояснили дії працівників поліції з КПП в Браневі, які затримували чотирьох чоловіків. Зокрема, причиною втручання поліції була їхня активність у прикордонному місті: фото- та відеознімання об'єктів цивільної критичної інфраструктури. Чоловіки знімали багато об'єктів, зокрема вантажні рампи ПКП Карго (PKP Cargo – найбільший у Польщі та другий у країнах ЄС оператор вантажних залізничних перевезень, зареєстрований на Варшавській фондовій біржі. – Авт.). Також знімали гідроелектростанцію, міст, термінал для перевалки газу. 

На момент підходу до них чоловіки подавали різні суперечливі між собою версії щодо причин свого перебування в Польщі чи цілей фотографування. Не вказали, що є журналістами, і жоден з них не показав журналістського посвідчення. Тільки під час виконання з ними процесуальних правил, під час прослуховування, двоє із затриманих чоловіків заявили, що є журналістами, а знімати фото та відео – це було елементом приготованого ними журналістського матеріалу. Виявлену з ними техніку – мобільні телефони, фотоапарат – вилучили для проведення експертизи її вмісту фахівцем, після цього її повернуть, – відповіли в польській прокуратурі. 

Також у листі з прокуратури зазначили, що представники Внутрішньої служби безпеки (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego, ABW) не брали участі в затриманні чоловіків. Однак, зважаючи на характер випадку, з КПП в Браневі повідомили працівників одного з відділів спецслужби про це.

Журналіст Район.in.ua Юрій Конкевич у коментарі підтвердив, що справді одразу не сказав поліції, що є журналістом. Коли до них підійшли працівники поліції, вони відповіли, що є українцями, які в парку фотографують місто:

На вимогу показати фото – показали їх і опинились у відділку,  пояснив журналіст.

Юрій Конкевич зазначив, що показав працівникам поліції посвідчення журналіста за кілька годин після затримання. 

Представниця ІМІ надсилала також запити на отримання інформації до польської поліції, але там відповіли, що справу передали до прокуратури. У Службі безпеки Польщі не відповіли на запит на момент публікації цього тексту. 

Як напередодні повідомляв Інститут масової інформації, нещодавно Комітет захисту журналістів (КЗЖ) заявив, що польській владі слід утримуватися від затримання представників медіа, які висвітлюють теми, що становлять суспільний інтерес. Про це йдеться в заяві організації у зв'язку із затриманням двох українських знімальних груп – Української правди та Район.in.ua.

Нагадаємо, що 27 лютого 2024 року польські правоохоронці також затримали журналіста Української правди Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка поблизу польсько-білоруського кордону. Вони знімали відео для розслідування про торгівлю між Польщею, РФ та Білоруссю. Згодом Ткач оприлюднив розслідування “Granica на мяжы”. Як Польща нарощує торгівлю з Росією через Білорусь”

Після цього, 8 березня 2024 року, Сейм Польщі ухвалив резолюцію про запровадження санкцій на агропродукцію з РФ і Білорусі до ЄС. Нижня палата парламенту Польщі закликала Єврокомісію запровадити санкції на імпорт російського та білоруського продовольства, сільськогосподарської продукції до Євросоюзу.

Liked the article?
Help us be even more cool!