ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У суді Києва журналістці заборонили аудіофіксацію засідання

Фото – kyiv.gp.gov.ua
Фото – kyiv.gp.gov.ua

Журналістка медійного проєкту Watchers Аліна Кондратенко повідомила, що голова Оболонського районного суду міста Києва Олена Жежера заборонила їй аудіо- та фотофіксацію судового засідання.

Інцидент стався 29 серпня, повідомила ІМІ Аліна Кондратенко.

За словами журналістки, її пустили на судове засідання, але заборонили вести фіксацію. 

“Я хотіла зробити пару фото та записати на диктофон, щоб потім прослухати і написати статтю”, – розповіла Аліна та додала, що засідання є відкритим і рішень про закрите слухання ухвалено не було. 

Журналістка прийшла на засідання в справі за звинуваченням громадянина РФ у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення зброї та боєприпасів до України, переміщення або розміщення Збройних сил України.

“Нині я на засіданні, адже всім відомо, і судді, звісно, теж, що рішень про закрите слухання ухвалено не було. Цікаво, що суддя ініціативно заборонила мені робити фото та робити аудіозапис. Адже сторони не подавали клопотань щодо обмеження фотофіксації. Суддя також не пояснила причину заборони, не послалася на жодну норму”, – розповіла журналістка.  

Також вона додала, що, поки чекала в коридорі початку засідання, суддя дорогою до зали суду сказала, що не пустить її на засідання. “Причин також не пояснила”, – сказала Кондратенко.

ІМІ не вдалося отримати коментар Оболонського райсуду. Аліні Кондратенко в кабінеті керівника апарату суду повідомили, що відповідальна за комунікацію з пресою людина перебуває на лікарняному.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що журналіст має право фіксувати судовий процес на портативні аудіозаписувальні пристрої.

“Кримінальний процесуальний кодекс передбачає, що “кожен, хто присутній в залі судового засідання, може вести стенограму, робити нотатки, використовувати портативні аудіозаписуючі пристрої. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, транслювання судового засідання по радіо і телебаченню, а також проведення звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури допускаються на підставі ухвали суду, що приймається з урахуванням думки сторін та можливості проведення таких дій без шкоди для судового розгляду” (ч. 6 ст. 27 КПК). Тобто могли заборонити фотознімання, але не аудіозапис на телефон. Це особливість кримінального процесу, інші процесуальні кодекси містять дещо відмінне регулювання гласності судових засідань”, – зазначив юрист.

Як повідомляв ІМІ, 2 грудня 2022 року журналістка медійного проєкту Watchers Аліна Кондратенко повідомила, що речниця Солом'янського районного суду Києва Альона Пєтухова порвала при ній її клопотання про доступ до відкритого судового засідання. Пєтухова пояснила ІМІ, що порвала роздруковане клопотання, бо на ньому не було електронного підпису і через це він не відповідав нормам законодавства. Після того як журналістка на новому листі написала рукою нове клопотання і поставила свій підпис, його прийняли.

Liked the article?
Help us be even more cool!