ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі 15 онлайн-ЗМІ провели акцію з вимогою пресконференції міського голови

04.09.2019, 10:43
Фото – 061.ua

У Запоріжжі 15 онлайн-ЗМІ проігнорували 3 вересня пресконференцію першого заступника міського голови Сергія Мішка та до її початку провели акцію протесту під стінами міської ради з вимогою провести пресконференцію міського голови Запоріжжя Володимира Буряка. 

Про це повідомляє представниця ІМІ в Запорізькій області.

Таку акцію місцеві онлайн-ЗМІ провели через чергову відмову міського голови провести  пресконференцію для всіх медіа. Про це учасники акції повідомили в заяві від 3 вересня, яка майже одночасно вийшла в новинних стрічках усіх ЗМІ-учасників.

“Чотири роки тому, в жовтні 2015 року, Володимир Буряк був обраний на пост міського голови. Три останні роки запорізький градоначальник не дає інтерв’ю і пресконференцій для незалежних журналістів регіону. У своєму спілкуванні міський голова обмежується тільки залежними комунальними ЗМІ або мас-медіа, підконтрольними “Запоріжсталі”, ставлеником якої пан Буряк і є”, – йдеться в заяві, опублікованій на сайті "Форпост".

Також у заяві журналісти звертають увагу на те, що в міськраді не відповідають на інформаційні запити, а журналістів не поважають.

За словами журналістів, на останній сесії міськради вони вчергове спробували домогтися від міського голови згоди на інтерв’ю. Проте, зазначають заявники, у відповідь міськрада організувала пресконференцію із заступником міського голови Сергієм Мішком.

“Ми, група незалежних запорізьких журналістів, відмовляємося відвідувати призначену на 3 вересня пресконференцію заступника міського голови Сергія Мішка, вважаючи її спробою підмінити спілкування з обраним запорізьким міським головою. Ми – а через нас і наші читачі – вимагаємо відкритого спілкування з міським головою. І продовжимо наші публічні акції доти, доки ця вимога не буде виконана”, – йдеться в заяві.

Як зазначає представниця ІМІ, в акції взяли участь такі онлайн-ЗМІ:  061.ua, “Заноза”, “Акцент”, “Вся власть”, “Гетьман”, “Гвозди”, “Наші гроші. Запоріжжя”, Z-city, iPnews, "Depo.Запоріжжя", “Актуально”, Forpost, Запорізький центр розслідувань, Факти Запоріжжя, Bronevik-news.

За пів години до початку пресконференції першого заступника міського голови журналісти зібралися біля стін міськради з плакатами-зверненнями до Володимира Буряка: “Ми не кусаємося”, “Свободу слова меру!”, “Володимире Вікторовичу, виходьте гуляти. Ми на гойдалках” тощо, повідомляє сайт 061.ua.

До журналістів вийшли представники міськради та повідомили, що проведення пресконференцій із міським головою не планується, але щотижня вони робитимуть зустрічі для журналістів із профільними заступниками та головами райадміністрацій.

За словами керівниці відділу преси та інформації Запорізької міськради Діани Семенової, у міського голови є досить багато виїзних нарад, де журналісти можуть поставити запитання. “Я думаю, ви можете запитати в колег, які виїздять на ці заходи. Володимир Вікторович не йде від питань, він на них відповідає, можливість із ним поспілкуватись, безумовно, є”, – повідомила вона журналістам. 

Учасники акції зібрали підписи під вимогою про проведення пресконференцій міським головою Володимиром Буряком і передали її в канцелярію міськради, плакати зі зверненнями до міського голови вони залишили в приймальні Володимира Буряка.

Юрій Сидоров, організатор та учасник акції, розповів ІМІ, що його мотивація до організації і участі в акції була дуже простою: “Це – гроші. Міський голова роками ігнорує незалежні медіа і спілкується виключно з підконтрольними ЗМІ. Частина з них приватні, і, зрештою, такі ЗМІ можуть робити будь-що. Але одне дружнє до міського голови медіа комунальне, на яке витрачають десятки мільйонів гривень платників податків, – телеканал Z. Тож його потрібно закрити. А для цього треба його змусити стати непотрібним для влади. Це можна зробити, якщо змусити владу бути  прозорою і відкритою до всіх медіа. Отже, сьогоднішня акція – крок до цього”.

Аліна Новгородцева, редакторка сайту “Заноза”, повідомила ІМІ, що під час останньої сесії міськради вона в перерві звернулася до Володимира Буряка з проханням провести пресконференцію для всіх журналістів, а не тільки лояльних до влади, але він їй відмовив. 

“Після цього мені зателефонували з пресслужби і висловили обурення, що я говорила з міським головою безпосередньо, – розповіла вона. – За чотири роки на посаді міський голова давав інтерв’ю не “запоріжсталевським” чи непідконтрольним ЗМІ востаннє у 2016 році – сайту 061.ua, і редакторка Тетяна Гонченко також добивалася його з боєм. Через рік вибори, а ми так нічого і не знаємо про нашого міського голову і не можемо поставити йому питання, які нас цікавлять”.

Олександр Чубукін, головред сайту “Акцент”, також розповів ІМІ, що відсутність відкритих преконференцій Володимира Буряка – одна із причин участі в акції.

“Ми вирішили взяти участь в акції з кількох причин. По-перше, це солідарність з іншими запорізькими ЗМІ, які так само обмежені в прямому спілкуванні з міським головою. По-друге, за останні роки не було не тільки відкритих пресконференцій Володимира Буряка, але зникли і так звані підходи до преси в перервах засідань сесії міської ради. Знаю, що не можуть потрапити на прийом до міського голови і звичайні містяни, незважаючи на нібито можливість запису. До Володимира Вікторовича накопичилася маса запитань, адже міською владою ухвалюється дуже багато неоднозначних рішень, а повноцінних відповідей  на них немає”, – повідомив головред.

Як зазначає представниця ІМІ, до обрання на пост міського голови Володимир Буряк обіймав посаду на ПАТ “Запоріжсталь”. На сьогодні ПАТ “Запоріжсталь” є власником ТРК “ТВ-5”, міська влада з бюджету фінансує та розпоряджається ресурсами КП “МТМ” (Телеканал Z). Також лояльними до влади є газета “Панорама”, сайт “Індустріалка” та екскомунальне видання “Запорізька січ”. Окрім цього, до пулу лояльних до влади медіа належить низка так званих no-name-проєктів, які працюють як звичайні онлайн-ЗМІ.

Фото – 061.ua

Liked the article?
Help us be even more cool!