ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Естонії пропонують визнати Московський патріархат терористичною організацією

Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс пропонує визнати Московський патріархат терористичною організацією та заборонити його діяльність в країні.

Про це він сказав в ефірі передачі “Перша студія” на телеканалі ETV 11 квітня, повідомляє естонське видання Postimees.

За словами міністра, таку пропозицію він має намір запропонувати Рійгікогу (парламент Естонії. – Ред.).

Представник Естонської православної церкви Московського патріархату (ЕПЦ МП) ще 9 квітня заявив, що вони не перебувають у прямому підпорядкуванні московського патріарха і не можуть відповідати за висловлювання, що звучать у Москві, на підтримку війни Росії проти України. 

Як пише видання, у такий спосіб місцева церква, по суті, відкинула вимогу Ляенеметса вийти з підпорядкування російського патріарха Кирила.

Своєю чергою Лаурі Ляенеметс зазначив, що сьогодні Московський патріархат підпорядковується Володимиру Путіну, “який, по суті, керує терористичною діяльністю у світі”.

Він додав, що, ґрунтуючись на експертизі МВС та оцінці Поліції безпеки, яка щойно надійшла до нього, у нього як у міністра внутрішніх справ не залишається іншого вибору, окрім як вжити заходів для розриву зв'язків між ЕПЦ МП та Московським патріархом.

“З урахуванням наявного контексту, у мене як у міністра внутрішніх справ немає іншого вибору, крім як запропонувати Рійгікогу оголосити Московський патріархат терористичним і таким, що підтримує тероризм у своїй діяльності. Міністр внутрішніх справ зможе звернутися до суду і запропонувати припинити діяльність церковної організації, що діє тут. Це не вплине на парафіян, це не означає, що храми буде закрито, але це означає, що зв'язки з Москвою будуть розірвані”, – сказав міністр.

Також Ляенеметс зазначив, що Рійгікогу вже приймав таку заяву і оголошував Росію терористичною державою.

Як повідомляв ІМІ, у лютому 2024 року уряд Швеції оголосив про скорочення підтримки представництва Російської православної церкви в країні після того, як розвідка попередила про використання Москвою церкви для шпигунства.

Liked the article?
Help us be even more cool!