ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Одесі затримали блогера, який працював зі Стремоусовим

Фото – СБУ
Фото – СБУ

Служба безпеки України затримала в Одесі проросійського блогера, який виправдовував збройну агресію РФ і закликав до захоплення державної влади в Україні. Про це повідомляється на сайті СБУ.

За даними спецслужби, фігурантом є блогер з Миколаївщини, який тривалий час працював на підозрюваного в держзраді блогера Кирила Стремоусова і фактично був його “правою рукою”.

“До повномасштабного вторгнення Росії вони разом організовували проплачені масові акції, спрямовані на розхитування внутрішньополітичної ситуації в регіоні на користь країни-агресора”, – йдеться в повідомленні.

На період захоплення частини Миколаївської області та Херсона Стремоусов увійшов до складу місцевої окупаційної адміністрації РФ, а блогер залишився на підконтрольній Україні території.

Як зазначає СБУ, для поширення деструктивного контенту блогер використовував власні сторінки й канали в Youtube, Facebook та Instagram, а також у забороненій соцмережі “Вконтакте” із загальною аудиторією понад 100 тис. користувачів.

“На цих інтернет-ресурсах він заперечував існування Української державності та українського народу. Також він дискредитував українських захисників і закликав громадян ухилятися від призову до Сил оборони. У подальшому його сюжети і публікації “підхоплювали” центральні рупори Кремля і поширювали їх під виглядом “позиції” пересічних громадян України. Для конспірації зловмисник постійно змінював номери телефонів та використовував вигаданий нікнейм “Мужчина”, – зазначає спецслужба.

Під час обшуків за місцями його проживання в Одесі та Южноукраїнську Миколаївської області виявлено ноутбук і п’ять мобільних телефонів з доказами підривної діяльності. Також, зазначає СБУ, вилучено “посадову інструкцію інформагентства” Стремоусова, де раніше працював фігурант.

Затриманому повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: 

  • ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів);
  • ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Чоловіку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Продовжується розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмиснику загрожує до 10 років в'язниці.

Як повідомив блогер Сергій Стерненко, затриманим є Олександра Надьожа.

Як повідомляв ІМІ, Кирилу Стремоусову заочно оголосили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України), про підозру в причетності до організації псевдореферендумів на окупованих Росією територіях. Крім того, йому повідомили заочно про ще одну підозру – в державній зраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України). Він 16 березня, діючи з пособниками в інтересах країни-агресора, провів незаконне зібрання створеного окупантами псевдооргану влади “Комитет спасения “За мир и порядок”.

У серпні 2022 року СБУ завадила “журналістам Стремоусова”, якими керувала ФСБ Росії, організувати псевдоакції до Дня Незалежності України.

У січні 2023 року СБУ затримала “послідовницю” Кирила Стремоусова, яка намагалась організувати в Київській області розгалужену мережу поширення в інтернеті кремлівських наративів щодо війни в Україні.

У 2021 році ІМІ спільно з Texty.org.ua писав про Антивакцинаторський рух в Україні: хто є хто, наскільки вони впливові та які їхні наративи. Серед його учасників був Олександр Надьожа.

Остап Стахів та Олександр Надьожа, червень 2021 року. Фото – ІМІ

Liked the article?
Help us be even more cool!