ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В окупованому Криму ФСБ затримала студента, повідомлення якого опублікувала Фаріон

Філологиня, екснардепка Ірина Фаріон кілька днів тому опублікувала на своєму Telegram-каналі повідомлення від студента з Криму, який хотів її підтримати. Проте вона не приховала його особистої інформації. Як наслідок, його затримала ФСБ. 

"Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі я вийду на Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. Або в Сімферополі (де я зараз навчаюся на 1 курсі української філології), не уявляю собі, як на Київській буду чути від наших воїнів язик окупації", – написав студент, додавши, що підтримує позицію Фаріон.

Згодом у соцмережах з'явилося відео, на якому студент вибачається за лист та стверджує, що відмовився від своїх поглядів. 

На поширення даних людини, яка живе в окупації, відреагувала представниця президента в АР Крим Таміла Ташева.

е ницість і злочин – викладати назагал повідомлення від людини, яка пише тобі з тимчасово окупованої території", – написала Ташева у Facebook.

Вона зазначила, що Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим систематично моніторить окупаційні суди над українськими громадянами, які своїми діями "дискредитують" збройні сили країни агресора. Зараз представництву відомо про щонайменше 535 таких справ про "дискредитацію".

Ташева наголосила – вона щодня спілкується з людьми, які живуть у Криму.

"Але мені ніколи б і в голову не прийшло виставити в публічний простір особисту переписку, наражаючи людину на небезпеку. Як представник Президента України в АР Крим, буду вчиняти дії, щоб притягнути до відповідальності за означені дії дану громадянку", – написала представниця Президента України в АР Крим.

Як повідомляв ІМІ, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідних заходів через негативні висловлювання та звинувачення колишньої народної депутатки Ірини Фаріон стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин. 

5 листопада на Youtube вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання. Фаріон заявила, що "не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи". На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії "Азов" та 3 окремої штурмової бригади ЗСУ спілкуються російською мовою.

"Я категорично цього не приймаю. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні й ви такі дуже розумні? Що вам заважає виконувати 29-ту статтю закону про Збройні сили України? Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді", – заявила Фаріон.

"Я не можу назвати їх (військових. – Ред.) українцями, якщо вони не говорять українською мовою. То нехай себе назвуть руськими. Чому вони такі очманілі? Чому зійшлося саме на українській мові? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", – заявила Фаріон.

Висловлювання екснардепки викликали обурення в соцмережах.

Liked the article?
Help us be even more cool!