ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Європа готується до перебоїв з мобільним зв’язком – Reuters

29.09.2022, 13:37
Фото – apnews.com.ua
Фото – apnews.com.ua

Скорочення споживання електроенергії в Європі може частково вплинути на мобільні мережі регіону, пише Reuters.

“Через рішення Росії припинити постачання газу до Європи ключовим газогоном, ухвалене внаслідок конфлікту в Україні, зросла ймовірність дефіциту електроенергії. У Франції ситуація ще складніша з огляду на те, що кілька тамтешніх атомних електростанцій закриваються на технічне обслуговування”, – пише агентство. 

Представники індустрії телекомунікацій побоюються, що сувора зима стане випробуванням для європейської інфраструктури зв’язку, адже компаніям та урядам доведеться докладати зусиль, щоб пом’якшити її вплив.

За словами чотирьох посадовців з індустрії, наразі в багатьох європейських держав немає достатньої кількості резервних систем, щоб протидіяти масштабним відімкненням електрики, і це підвищує ймовірність перебоїв з мобільним зв’язком.

Країни ЄС, зокрема Франція, Швеція та Німеччина, намагаються забезпечити стабільність зв’язку навіть у разі, якщо відімкнення електроенергії виснажить резервні батареї, встановлені на тисячах антен сотового зв’язку, розміщених на території цих країн.

У Reuters зазначають, що кількість телекомунікаційних веж у Європі становить майже пів мільйона і більшість із них має резервні батареї, які можуть працювати до 30 хвилин, підживлюючи антени.

У Франції постачальник електроенергії Enedis запропонував план, за яким найгірший сценарій передбачає відімкнення світла тривалістю до двох годин, повідомляють два джерела, обізнані із ситуацією.

Перебоїв з електроенергією зазнаватимуть лише окремі частини країни по черзі. Джерела стверджують, що проблема не вплине на служби першої необхідності, як-от лікарні, поліцію та уряд.

Влада Франції заявила, що протягом літа обговорювала це питання з операторами мобільного зв’язку та Enedis – відділом державної комунальної служби EDF. Джерела  Reuters підтверджують цю інформацію.

Французька федерація телекомунікацій (FFT) – лобістська група, яка представляє інтереси Orange, Bouygues Telecom і SFR, – вказала на неспроможність Enedis убезпечити антени від перебоїв з електрикою. 

Enedis відмовилася коментувати зміст перемовин з урядом із приводу цього питання. У заяві Reuters компанія повідомила, що ставлення до всіх постійних клієнтів у разі локальних відімкнень електрики буде однаковим.

Enedis стверджує, що їй вдалося ізолювати окремі сегменти мережі для обслуговування пріоритетних клієнтів на кшталт лікарень, ключових індустріальних об’єктів і війська, а також що внесення інфраструктури операторів зв’язку до списку пріоритетних клієнтів залежить від рішень місцевих органів влади.

"Можливо, до зими ми краще розберемося в цьому питанні, але ізолювати мобільну антену [від решти мережі] – непросте завдання", – зазначив посадовець із французького міністерства фінансів, ознайомлений з перебігом перемовин. Речник міністерства фінансів Франції відмовився коментувати переговори між Enedis, групами телекомунікаційників та урядом.

Шведські та німецькі телекомунікаційники також висловили занепокоєння можливим дефіцитом електроенергії в спілкуванні зі своєю владою, стверджує низка обізнаних джерел.

Шведський регулятор зв’язку PTS заявив, що співпрацює з операторами телекомунікацій та іншими урядовими органами, щоб знайти розв’язання цього питання. Речник PTS стверджує, що регулятор фінансує закупівлю пересувних паливних станцій і баз мобільного зв’язку, які зможуть під'єднуватися до телефонів у разі тривалих перебоїв з електрикою.

Італійське лобі телекомунікаційників повідомило Reuters, що хоче, щоб мережа мобільного зв’язку була винятком з будь-яких відімкнень чи заощаджувальних обмежень електроенергії, і про свій намір порушити це питання в спілкуванні з новим урядом Італії.

У своєму інтерв’ю голова лобі Массімо Сармі зазначив, що відімкнення електрики збільшують ймовірність негараздів з електронними компонентами, адже різкі перебої можуть їм зашкодити.

За словами трьох джерел, знайомих із ситуацією, виробники телекомунікаційного обладнання Nokia та Ericsson співпрацюють з мобільними операторами, щоб пом’якшити ефект від вимкнення електроенергії. Обидві компанії відмовилися від коментарів.

Четверо посадовців у галузі телекомунікацій зазначили, що європейські оператори зв’язку мають оглянути свої мережі, щоб зменшити надлишкове споживання енергії та модернізувати своє обладнання, перейшовши на економніші радіотехнології.

Обізнані джерела агентства стверджують, що компанії зв’язку заощаджують енергію, застосовуючи програмне забезпечення для оптимізації трафіку, переведення веж у "сплячий" режим, коли ті не використовуються, і вимикання окремих частотних діапазонів.

Оператори телекомунікацій також співпрацюють із владою своїх держав, щоб упевнитися в наявності планів забезпечення критично важливих служб.

Як повідомляв ІМІ, нелегальний оператор "Лугаком", який працює на окупованій території Луганської області, обмежив абонентам доступ до інтернету за розпорядженням окупаційної влади.

Liked the article?
Help us be even more cool!