ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Започатковано саморегулювання українських інтернет-ЗМІ

19.07.2011, 04:29

Шість асоціацій, громадських медіа-організацій об'єдналися щоб забезпечити їм можливості для роботи на умовах саморегулювання інтернет - ЗМІ.

Про це 19 липня на прес-конференції заявили представники інформаційної ініціативи з питань захисту свободи слова. До ініціативи увійшли Інтернет Асоціація України, Українська Асоціація видавців періодичної преси, Незалежна асоціація телерадіомовників, Академія Української преси, Інститут масової інформації.

Голова Правління Інтернет Асоціації України Тетяна Попова зазначила, що існує небезпека впливу владних структур на регулювання інтернету, що може потягнути за собою знищення основної свободи інтеренету — свободи комунікації. Владні органи, за її словами, ініціюють різні спроби обмежити права ЗМІ. Ці спроби в основному пов'язані з визначенням правового статусу таких видань, посилення заходів по боротьбі зі спамом, з ідентифікацією користувачів мережі інтернет.

“Ми вважаємо що участь держави у процесі переходу в інформаційне суспільство має бути прямо обмежено”, - заявила вона.

На її погляд, реєстрація інтернет-ЗМІ має бути повністю у руках об'єднань таких видань, а розвиток громадянського регулювання, саморегулювання медіа — це крок України у розвитку інформаційного суспільства.

“Останнім часом нас реально непокоїть та тенденція бажання держави контролювати, регулювати інтернет”, - зазначила виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

“Відкриття кримінальної справи щодо погроз Інні Богословській в її блозі, і як наслідок, великий інтерес до серверів центральних інтернет-ЗМІ в Україні “Української правди” та “Кореспондент.net”  - це є серйозний дзвіночок того, що держава намагається це все контролювати. Те саме відбувається в Донецьку з інтернет-виданням “Острів”, де по суті міліція зробила запит до провайдеру з метою отримання доступу до серверів цього онлайн-ЗМІ.

Сама Інна Богословська сказала, що вони зацікавлені в тому, щоб ці веб-ресурси розвивалися і добре жили, проте запропонувала разом писати закон про регулювання інтернету.

Гарних законів про регулювання Інтернету насправді у світі немає. Найбільш передовий світовий досвід — це саморегулювання. Коли самі інтернет-видання для себе визначають правила за якими можна ідентифікувати ті ресурси що приєдналися. Але основною умовою є не порушення законів України.

Якщо ж будуть претензії до видань, то вже сама спільнота, а не держава бере на себе зобов'язання вивчити суть цих претензій та винести якесь попередження стосовно того чи іншого видання.”, - сказала вона.

Приєднатися до ініціативи саморегулювання онлайн-ЗМІ та задекларувати принципи власної редакційної політики можна на майданчику, що спеціально створений для цього: http://imi.org.ua/

ІМІ

Liked the article?
Help us be even more cool!