ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізька міська рада закрила доступ до всіх своїх рішень

17.08.2022, 14:24

Через декілька днів після останньої сесії Запорізької міської ради, яка відбулася 27 липня, посадовці закрили доступ до проєктів рішень міськради без будь-яких пояснень. Про це регіональній представниці ІМІ повідомила журналістка сайту 061.ua Ельміра Шагабутдинова. Також інформацію про це опублікував на своїй сторінці у фейсбуці депутат міськради Андрій Согорін. 

Так, 13 серпня він оприлюднив скрін листування в чаті, де депутатам повідомляли, що "згідно розпорядження міського голови від 31.03.2022 "Про тимчасове обмеження доступу до публічної інформації на час дії воєнного стану", обмежено доступ до публічної інформації, у зв'язку з чим проєкти рішень ЗМР будуть направлятись у цей чат для ознайомлення щовівторка".

За словами журналістки Ельміри Шагабутдинової, віднині журналісти не можуть отримати інформацію щодо розподілення бюджетних коштів, внесення змін до міських програм що стосуються медицини, ЖКГ, екології та багато чого іншого. 

"Останні місяці взагалі не публікували рішення, які були ухвалені на сесії. Також не публікували розпорядження тимчасового виконувача обов'язків голови ради, а потім перестали публікувати абсолютно всі проєкти рішень. Більше того, посадовці прибрали навіть усі ті рішення, що були опубліковані раніше, в червні-липні й кінці травня. Зараз на сайті останні документи датовані 17 травня", – повідомила вона.

За її словами, в будь-якій ситуації рішення, які стосуються діяльності міста, безпеки людей і розподілу коштів платників податків, мають бути прозорими, бо є ризики, що посадовці можуть використати ці обмеження у власних цілях.

"Наприклад, ми  вже бачили, що під час війни департамент культури і туризму міськради закуповував генератори майже у два рази дорожче за ринкові ціни, а "Міські теплові мережі" планувати понад сотню тисяч гривень віддати за колумбійську каву із шаленою націнкою, і лише через розголос у ЗМІ цього вдалось уникнути", – розповіла вона.

За словами медіаюриста Інституту масовоі інформації Романа Головенка, таке рішення Запорізької міськради незаконне.

"Закон "Про доступ до публічної інформації" згадує про обставини непереборної сили лише як підставу для відстрочення в задоволенні запиту (ч. 6, стаття 22), а не проактивного оприлюднення інформації розпорядником (стаття 15). Зрозуміло, що такий підхід міськради не відповідає закону. Якщо в рішеннях чи їхніх проєктах є певна інформація, якою може скористатися ворог, то рішення оприлюднюється з купюрами без відповідних слів, фраз, зображень тощо (ч. 8 ст. 6 Закону  "Про доступ до публічної інформації")", – повідомив медіаюрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!