ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Запорізькі журналісти зняли фільм до 10-річчя розгону місцевого Майдану

Документальну стрічку до десятої річниці розгону міліціонерами й тітушками місцевого Майдану в Запоріжжі презентували журналісти запорізької продакшн-студії “Січ-ТВ”. 

Про це представниці ІМІ в Запорізькій області розповів один з авторів фільму Сергій Іванченко.

Передпоказ стрічки “Запоріжжя. Майдан. Революція гідності” відбувся ще в грудні 2023 року. До фільму ввійшли архівні кадри того, що відбувалося в Запоріжжі з 1 грудня 2013 до 2 березня 2014 року. 

Автори фільму – відомі запорізькі журналісти Сергій Іванченко й Олена Геращенко. Фільм триває 57 хвилин і складається з архівних кадрів того періоду.

Як розповів Сергій Іванченко, ще під час Майдану стало зрозуміло, що ці події мають історичну цінність і це відео не можна просто форматувати, очищуючи картки пам'яті. За його словами, для фільму автори не знімали нічого нового, в ньому немає жодного авторського тексту, крім титрів. 

“Десята річниця Майдану була гарним приводом, щоб зйомки 2013–2014 років стали фільмом. Ми хотіли нагадати запоріжцям, що вони десять років тому спромоглися вийти на вулицю і зробити все це. Щоб змогли вчинити так ще раз, якщо якісь можновладці спробують зробити тут тоталітарний режим. У фільмі багато кадрів, на яких сотні, тисячі людей, і дуже хотілося б, щоб вони себе побачили, все пережили знову і лишалися громадянами з великої літери. Жодної допомоги в монтажі ми не потребували, планів додавати сучасні інтерв'ю цей жанр не потребував. Я обдзвонював знайомих майданівців тільки для того, щоб повідомити, що такий фільм є і його можна буде подивитися”, – зазначив Сергій. 

Він вважає, що це був їхній обов'язок перед майданівцями та й усіма містянами Запоріжжя – залишити ці кадри для історії. 

“І я відчув полегшення, коли побачив, що фільм відбувся і обов'язок ми виконали. Робити якесь продовження про героїв фільму ми наразі не плануємо, але за долею багатьох, серед яких зараз чимало захисників України, я стежу”, – розповів автор фільму.

Нагадаємо, 26 січня 2014 року в Запоріжжі міліціонери й тітушки жорстоко розігнали мирну демонстрацію запорожців, які, як і в інших регіонах України, збиралися на Майдан. Під час розгону мітингу в Запоріжжі тітушки побили працівника Запорізької ОДРК Євгена Удовиченка. У нього забрали камеру і документи. Після цього його побили й затримали міліціонери. Також під час розгону мітингу невідомі побили режисера Запорізької ОДТРК Микиту Шляхтунова, який вів знімання для місцевих інформаційних сайтів. У журналіста був струс мозку і гематоми по тілу. Під час силового розгону Майдану тітушки разом з беркутівцями побили й журналіста Дмитра Смольєнка. Йому розбили голову, відбили руки, знищили апаратуру. Під час зачищення Майдану також постраждав тоді головний редактор запорізької газети “Мрія” Юрій Гудименко. Невідомі вдарили журналіста дубинкою по руці й зламали палець.

Liked the article?
Help us be even more cool!