ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський обговорив з президентом Радіо Свобода звільнення журналіста Єсипенка

Зустріч Володимира Зеленського та президента медіакорпорації "Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода" Стівеном Капусом. Фото – пресслужба Президента України

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом медіакорпорації "Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода" Стівеном Капусом. Вони обговорили звільнення незаконно засудженого в Криму журналіста проєкту "Крим.Реалії" Владислава Єсипенка, а також висвітлення воєнних злочинів росіян, повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зеленський особливо відзначив міжнародні медіа, зокрема Радіо Свобода, за висвітлення російських воєнних злочинів, спростування дезінформації та за те, що тримають події в Україні у фокусі уваги світу.

Своєю чергою Стівен Капус наголосив на важливості якнайшвидшого звільнення журналіста Владислава Єсипенка.

"Вже майже три роки, як журналіст Радіо Свобода Владислав Єсипенко перебуває за ґратами в незаконно анексованому Криму за сфабрикованими звинуваченнями. Влад просто повідомляв правду про окупацію Криму Росією. Звільнення Влада дало б серйозний сигнал, що про людей, які говорять правду, не забули попри цей важкий час. Ми цінуємо всі зусилля заради того, щоб Влад якнайшвидше повернувся до дружини Катерини та дочки Стефанії", – сказав Стівен Капус.

Він зазначив, що журналісти Радіо Свобода висвітлюють реалії війни в Україні, а також показують усьому світові сміливість і стійкість українського народу, працюють на передовій, викривають воєнні злочини Росії та інформують про демократичні реформи в Україні.

Володимир Зеленський наголосив, що під час усіх зустрічей з іноземними лідерами він порушує питання обміну українців, зокрема політичних в’язнів, яких незаконно утримують окупанти.

"Для нас дуже важливо повернути додому всіх бранців. Ми працюємо. Це важка робота, особливо щодо повернення кримчан, особливо журналістів, політичних в’язнів", – сказав Президент України.

Що відомо про справу журналіста Владислава Єсипенка?

Владислава Єсипенка затримали 10 березня 2021 року. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту "інкримінували" збір інформації "в інтересах спецслужб України", зокрема Служби зовнішньої розвідки. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко "здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму.

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ рф застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

16 лютого 2022 року підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрилансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого він заявив, що вважає справу політичною.

Liked the article?
Help us be even more cool!