ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст BIHUS.Info майже місяць чекає відповіді ВР на запит щодо коштів на діяльність нардепів

20.09.2022, 12:27

Журналіст, редактор BIHUS.Info Максим Опанасенко майже місяць чекає відповіді від Апарату Верховної Ради на інформаційний запит щодо використання бюджетних коштів на діяльність народних депутатів. Про це він повідомив на своїй фейсбук-сторінці та розповів детальніше ІМІ.

“28 робочих днів я чекаю відповіді на елементарний запит до Апарату Верховної Ради. На питання “так а коли?” чую відповідь “коли буде готове”. Законодавчий орган, який кладе на закон все, чим може класти. На інший запит надіслали явно навмисне зіпсовані копії документів, де не видно ні тексту, ні цифр. На питання “wtf” відповіли – “в нас сканер глючить, почекайте: може, хлопчик зайде, налагодить, за 20 днів надамо”, – написав він.

У коментарі ІМІ Максим Опанасенко розповів, що перший такий запит надіслав ще наприкінці липня. 

“Це був один запит щодо всіх народних депутатів, які нас цікавили. У відповідь ми отримали відписку про те, що в них є інформація щодо кожного депутата окремо, але оскільки ми просимо про всіх, то це вже систематизація і збір, а це законом не передбачено”, – розповів журналіст. 

Відтак, у серпні, він вирішив надіслати окремі запити стосовно кожного депутата, за п'ять днів отримав відповідь, що всі його запити були зареєстровані, але оскільки він запитує про багатьох людей, то термін продовжено на 20 днів. 

“Надсилав я 11 серпня, відповідь про продовження отримав 15 серпня. 20 робочих днів закінчилися 9 вересня. З того моменту ми щоденно телефонували до Апарату ВР, востаннє я дзвонив учора (19 вересня. – Ред.). У відповідь почув, що “робота триває, дату назвати ми не можемо, але відповідь я отримаю на електронну пошту”. На прохання запросити мене для ознайомлення із запитуваною інформацією – для пришвидшення процесу – отримав відмову. Далі консультантка просто кинула слухавку”, – розповів Максим Опанасенко.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко зазначає, що поєднання даних щодо багатьох депутатів не є збором чи створенням нової інформації, якщо відомі імена цих депутатів чи їхня належність до фракції, комітету. “Також дуже дивно, що в Апараті ВРУ не працює якесь обладнання, адже зазвичай у бюрократичних установах все обладнання на обліку й за ним закріплено відповідальну особу, яка мала б забезпечити його ремонт у разі появи перших суттєвих недоліків у роботі. Несправне обладнання не є підставою для відстрочення в задоволенні запитом за законом про доступ до інформації”, – зазначив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!