ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка "Сили правди" виграла суд у Поліського лісового офісу щодо інформації про зарплати

Волинський окружний адміністративний суд задовольнив позов редакторки Центру журналістських розслідувань "Сила правди" Оксани Петрук до державного підприємства "Ліси України".

Про це йдеться в рішенні Волинського окружного адмінсуду від 13 березня 2024 року, пише "Сила правди".

Суд постановив, що відомство протиправно приховало від суспільства інформацію про штатний розпис і зарплати посадовців Поліського лісового офісу, відмовивши у відповіді на запит.

Представники державного підприємства "Ліси України" апелювали до того, що така інформація не містить суспільного інтересу, а видання нібито намагається його імітувати.

Суд не погодився з позицією держпідприємства і зобов’язав надати відповідь.

Як зазначає видання, впродовж 2023 року посадовці лісової галузі Волині фігурували в кримінальних справах, пов’язаних з незаконними вирубуваннями та відмиванням грошей, а заступника керівника Поліського лісового офісу Віталія Суховича взяли під варту через незаконне збагачення.

Під час обшуків у нього вдома знайшли золоті злитки, зброю, 4 мільйони доларів у готівці. 

Окрім того, ще 2020 року Центр журналістських розслідувань "Сила правди" зафіксував, що головний лісівник Волині Олександр Кватирко користується авто, не відображеними в його деклараціях про майновий стан, а живе в будинку, який роками не вводять в експлуатацію. Отже, журналісти звернулись із запитом про штатний розпис і зарплати співробітників Поліського лісового офісу.

Проте там відповіли, що не є розпорядниками такої інформації. Тому далі журналісти звернулися до керівництва ДП "Ліси України", структурним підрозділом якого є Поліський лісовий офіс. У державному підприємстві також вирішили не надавати інформації. "Сила правди" надіслала повторний запит, апелюючи до суспільної значущості. Однак і після цього відповідь на запит редакція не отримала.

Після цього медіа звернулося до суду.

13 березня 2024 року суддя Волинського окружного адміністративного суду Віктор Валюха ухвалив рішення, яким визнав протиправною відмову у відповіді на інформаційний запит і зобов’язав ДП "Ліси України" надати таку відповідь. 

Відповідно до рішення суду, заробітні плати керівництва Поліського лісового офісу цікаві суспільству, а їхнє оприлюднення матиме виключно позитивні наслідки як для держави, так і для самого підприємства.

"Враховуючи обставини цієї справи та особу запитувача, яка є журналістом, суд дійшов переконливого висновку про те, що запитувана позивачем інформація щодо штатного розпису та оплати праці керівників та співробітників Поліського лісового офісу як структурного підрозділу ДСГП "Ліси України" становить суспільний інтерес (тобто є суспільно необхідною інформацією), позаяк поширення такої інформації, зокрема, сприяє прозорості діяльності вказаного підприємства, запобіганню корупційним правопорушенням та надасть громадськості законні підстави для отримання достовірної та повної інформації про витрачання коштів у державному підприємстві", – йдеться в рішенні.

Liked the article?
Help us be even more cool!