ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти Антипенко та Шеремет про війну: Якісний репортаж – це круто. Але життя важливіше

Фото – фейсбук Медіабаза.Миколаїв
Фото – фейсбук Медіабаза.Миколаїв

Журналісти Іван Антипенко (Радіо Свобода, “Ґрунт”) та Дмитро Шеремет (Радіо Свобода, “Новини Приазов'я”) поділилися своїм досвідом роботи на війні зі студентами-журналістами та пояснили, що їм допомагає не пропускати це через себе, щоб не “вигоріти”.

Про це йшлося 9 листопада в хабі “Медіабаза.Миколаїв”, де журналісти зі студентами розбирали особливість та поведінку роботи медійників на звільнених територіях, повідомляє “Медіабаза.Миколаїв”.

Журналісти обидва родом з Херсонської області. Іван Антипенко був одним з перших журналістів, хто побував у звільненому Херсоні, а Дмитро Шеремет регулярно висвітлює проблеми звільнених сіл Миколаївщини та Херсонщини. 

Новина про звільнення Правобережжя від російських військ для них, як і для всієї країни, була неочікуваністю, в яку важко було повірити. До звільнених населених пунктів їм вдалося потрапити серед перших, але не як журналісти. 

Фото – Медіабаза.Миколаїв

“Стан ейфорії тривав десь до 22 листопада. Проїхати туди було досить нелегко, бо все було закрито, пропускали військових та волонтерів. Ми примазалися з ними й поїхали як херсонці. Матеріали, які я готував уже тоді, коли повернувся додому на звільнену територію, були для мене особистими. Не те щоб я себе там показував, але витягував із себе в цей матеріал максимум, щоб утворити зв'язок”, – розповів Іван Антипенко.

Водночас журналісти наголосили на важливості мати офіційну перепустку для роботи на деокупованій території. Але використовувати для цього треба будь-які можливості – як і легальні, так і не дуже.

“Краще зняти репортаж і зробити його. Те, що люди живуть під обстрілами, – це ніщо, треба показати те, як вони живуть, бо багато людей забувають, що є населені пункти, які живуть під обстрілами щоденними”, – зазначив Дмитро Шеремет.

Вони розповіли, що важливим аспектом роботи на деокупованих територіях є стан її замінованості, адже міни та розтяжки можуть бути буквально всюди, навіть у покинутих домівках.

“Перші місяці після деокупації це не тільки міни, розтяжки, це залишки людей, які окупували наші території. Ловили в посадках тих, хто ховався. Ця робота дуже великий ризик. А ще, крім цієї небезпеки, там ще є люди, які підтримували росіян. Тому ви, як журналісти, повинні максимально фільтрувати й давати об'єктивну картину”, – додав Шеремет.

Liked the article?
Help us be even more cool!