ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зловмисники створили несправжню сторінку керівника Волинської ОВА й рекламують фейки

13.06.2023, 10:55

Близько тижня тому у Facebook з’явилася несправжня сторінка голови Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка. Згодом у волинському сегменті соцмереж із цієї сторінки почали активно рекламувати фейкову та маніпулятивну інформацію на теми, які мають суспільний інтерес, пише "Волинь Post".

Автори фейкової сторінки створювали та рекламували неправдиві дописи про те, що нібито Червоний Хрест "відновлює виплати у Луцьку та області для всіх категорій населення", що в Україні й на Волині зокрема нібито відновлюють планові вимкнення електроенергії, про зміни в правилах мобілізації.

Фото – скрін з фейкової сторінки голови Волинської ОВА Юрія Погуляйка

У "Волинь Post" зазначають, що всі дописи неправдиві або ж маніпулятивні й стосуються актуальних для українців тем – повісток, вимкнення світла, виплат, Каховської ГЕС. Усі ці неправдиві дописи містять посилання на телеграм-канали, на які нібито "треба" підписатися, щоб про щось дізнатися, отримати покрокову інструкцію про те, як отримати допомогу, побачити графіки вимкнень світла.

Насправді ж ні виплат Червоного Хреста для "всіх категорій українців", ні нових графіків планового вимкнення світла немає. А спекуляція на таких темах і спонукання людей тиснути на невідомі посилання – це те, що застосовують для нарощування аудиторії сумнівних телеграм-каналів та фейсбук-сторінок. Тому очевидна мета – збільшення кількості підписників. Ймовірно, після того, як аудиторія каналу буде масштабною, ворог зможе використовувати розкручені ресурси на власний розсуд, наприклад для інформаційних пропагандистських вкидів.

Голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко у своєму телеграм-каналі повідомив, що від користувачів фейсбуку дізнався, що зловмисники створили сторінку нібито від його імені.

Він закликав використовувати для отримання інформації лише дві його сторінки у фейсбуці:

▪️ публічну як начальника ОВА;

▪️ особисту.

В управлінні інформаційної та внутрішньої політики адміністрації для ГО "Інформація в чистому вигляді" прокоментували, що знають про проблему й уже звернулися з цим до всіх відповідних інстанцій – Служби безпеки України, кіберполіції та Ради національної безпеки і оборони України.

Необхідно скаржитися на такі дописи, а також на сам профіль.

Для цього:

  1. Перейдіть за посиланням.
  2. Натисніть на три крапки праворуч.
  3. Оберіть – "Отримати підтримку або поскаржитися".
  4. Вкажіть причину – "Несправжня сторінка".

Найочевидніші ознаки, що сторінка несправжня:

▪️ перші дописи на сторінці з’явилися декілька днів тому, тоді як Юрій Погуляйко давно має офіційні ресурси для поширення інформації та не робив оголошень про створення ним нових сторінок;

▪️ дописи містять посилання на телеграм-канали (і це не офіційний телеграм-канал Погуляйка, а сумнівні телеграм-канали, на які вимагають підписатися, щоб дізнатися про щось нібито дуже важливе)

▪️ дописи містять велику кількість помилок (наприклад, "для жителів ЛуцькУ", "закоНІ підстави уникнеНЯ мобілізації" тощо)

▪️ в інформації про сторінку вказано дивні контактні дані, які не мають жодного стосунку до Волинської обласної військової адміністрації (адреса, номер телефону й електронна пошта).

У редакції зазначили, що намагалися додзвонитися за вказаним номером протягом декількох днів, але "абонент не може прийняти дзвінок".

 

Liked the article?
Help us be even more cool!