ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Берегині з військовим підтекстом. Як одеські можновладці вітали жінок з Міжнародним днем боротьби за права жінок

Традиційно березень асоціюється з 8 березня, або Міжнародним днем боротьби за права жінок. Щоб з’ясувати, наскільки живучі стереотипи, пов’язані з цим днем, в українському суспільстві навіть під час війни, ми оглянули контент фейсбуку, сформувавши вибірку висловлювань одеських політиків та посадовців найвищого рангу, яких можна вважати лідерами думок. До регіональної вибірки потрапили місцеві та всеукраїнські політики з Одещини та топпосадовці з найбільшою кількістю підписників у фейсбуці. Ця вибірка не претендує на соціологічну репрезентативність, однак є, на нашу думку, показовою.

Результати: приблизно половина одеських публічних осіб щось написала з нагоди 8 березня. Водночас у половині привітань були ознаки сексизму та стереотипи типу "справжня жіночність", "слабкість", "квітучість", "берегиня". Про права жінок та наявну диспропорцію в заробітній платі, розподілі депутатських мандатів, керівних посад або навіть про розвиток інфраструктури для жінок-матерів ніхто не згадав. Серед усіх топпосадовців регіону чи не єдиним, хто згадав про те, що жінки відіграють важливу роль в обороні країни, був очільник міста Геннадій Труханов.

"Ви самовіддано встаєте на захист нашої країни, лікуєте поранених, виховуєте дітей, піклуєтесь про нужденних, волонтерите та робите все для того, аби змінити цей світ на краще. Дякуємо за те, що щодня ви наближаєте нашу головну мету – Перемогу", – йдеться в заяві мера Одеси на його офіційній сторінці у фейсбуці. Проте допис візуалізований стереотипною картинкою з молодою українською дівчиною, віночком та полем, що точно не відбиває текстову суть досить прогресивного привітання.

Скриншот допису із соціальної мережі "Фейсбук"

Голова Одеської ОВА Олег Кіпер теж опублікував у своєму профілі ніби досить толерантну візуалізацію, де українська дівчина одночасно виступає в ролі цивільної та військової. Проте підпорядкована йому адміністрація повторила на офіційному сайті цю картинку із сексистським дописом – "Зі святом, незламні красуні!"

Скриншот з офіційного сайту ООВА

Відомий місцевий політик Анатолій Урбанський також згадав про роль жінок у збройному протистоянні. Проте всі формулювання були взяті ніби зі словника сексизмів. У своєму зверненні він використав такі стереотипні фрази, як "на тендітних жіночих плечах тримається безліч найважливіших і найважчих робіт", "представниці прекрасної статі терпляче взяли на себе безліч "чоловічих" спеціальностей як в тилу, так і на фронті", "дорогі берегині українського роду". Більше з будь-яким військовим акцентом серед одеських посадовців та політиків дописів зафіксовано не було.

З огляду на те що в українських Силах оборони станом на січень 2024 року служать 45 587 жінок, а це на понад 2 тисячі військовослужбовиць більше, ніж у жовтні 2023-го, одеські можновладці не до кінця усвідомлюють роль жінок та суть цього свята в умовах повномасштабного російського вторгнення. Ця тенденція простежується і в медіа: з усіх персоналій, що згадуються в дописах на воєнні теми, лише 4,5% стосуються жінок. Водночас протягом моніторингу, що відбувся в лютому цього року, взагалі не зафіксовано думок жінок-експерток про політику. Власне, це продовження негативної тенденції, що виявилася ще в гендерному моніторингу в лютому 2023 року.

Слуга народу від Одещини Ігор Васильковський розпочав своє привітання у фейсбуці зі звернення "Любі наші жінки, дівчата, вітаю вас зі святом весни, грації та краси!", а нардеп Олександр Горенюк побажав жінкам залишатися завжди "такими ж сміливими й жіночними". Взагалі нічого не написали нардепи від Одещини Степан Чернявський, Олексій Лєонов, Олег Колєв, Артем Дмитрук, Сергій Колєбошин та Антон Кіссе, хоча попереднього року останній, досить відомий місцевий політик, зробив доволі нейтральний допис із привітаннями.

Чи не єдиний з місцевих політиків, хто написав про права цього дня, був нардеп від ЄС Олексій Гончаренко, написавши у своєму фейсбуці: "Рівності. Прав. Миру".

Скриншот допису із соціальної мережі "Фейсбук"

Слід зазначити, що місцеві журналісти та активісти здебільшого нічого не писали про цей день. Усе ж таки серед медійників та правозахисників питання рівності вже давно актуалізоване та навіть у найконсервативніших осіб перебуває на стадії прийняття.

З урахуванням цих тенденцій настав час зрозуміти політикам та посадовцям, які засиділися на своїх посадах, що світ зазнав істотних змін. Новому поколінню політиків також потрібно нагадати, що бути представником держави необов’язково означає копіювати старі моделі поведінки своїх попередників та їхні совкові дописи під кожний публічний захід.

Павло Колотвін, регіональний представник Інституту масової інформації в Одеській області.

Liked the article?
Help us be even more cool!