ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

162 випадки тиску на журналістів у Криму зафіксували правозахисники за останні два роки

Вікторія Нестеренко. Фото – ZMINA

162 випадки тиску на журналістів у тимчасово окупованому Криму протягом 2022–2023 років зафіксував Центр прав людини ZMINA. 

Про це повідомила менеджерка проєктів Центру прав людини ZMINA Вікторія Нестеренко під час відкриття фотовиставки “За об’єктивом: культура у вирі війни”, присвяченої Всесвітньому дню свободи преси.

За її словами, до цієї статистики ввійшли кримінальні переслідування, викрадення журналістів, адміністративні протоколи, обшуки їхніх помешкань, погрози в інтернеті.

Правозахисниця констатувала, у тимчасово окупованому Криму не залишилося вільної журналістики та немає свободи слова.

“В перші два тижні російської агресії на півострові окупаційна влада знищила незалежну журналістику. “Зелені чоловічки” приходили в офіси медіа, розшукували журналістів з тим, щоб вони почали працювати на Росію та продукувати російську пропаганду окупаційної влади”, – нагадала Вікторія Нестеренко.

На цьому тлі розвинулися громадські ініціативи та рухи, зокрема “Кримська солідарність”. Також у Криму активні громадянські журналісти, які працюють не як професійні медійники. Здебільшого це кримські татари, родичі бранців Кремля, які відвідують судові засідання і висвітлюють, що там відбувається. Вони працюють анонімно, оприлюднюючи свої матеріали під псевдонімами, щоб убезпечитися від переслідування.

Тих журналістів, які працюють відкрито, як Лутфіє Зудієва, час від часу переслідують.

“До неї російські силовики вже неодноразово приходили додому з обшуками, намагаючись щось в неї знайти. Відбуваються регулярні вилучення мобільних телефонів, відеореєстраторів з надією, що вони зможуть там щось знайти, щоб в майбутньому потенційно відкрити проти неї кримінальне провадження, щоб вже остаточно запроторити за ґрати й не дати говорити правду”, – пояснила Вікторія Нестеренко.

Крім того, РФ незаконно утримує 16 журналістів у тимчасово окупованому Криму та в Росії, яких визнано політв’язнями. Їх утримують у жахливих умовах, до них жахливо ставляться в місцях несвободи та переводять до штрафних ізоляторів або до одиночних камер. 

Центр прав людини ZMINA закликає міжнародну спільноту адвокатувати питання визволення журналістів.

Як повідомляв ІМІ, дружина засудженого в РФ фрилансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка заявила, що правозахисникам на тлі повномасштабної війни стало складніше привертати увагу Заходу до утисків прав людини на території окупованого Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!