ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До суду передано справи щодо освітян з Луганщини, які вчать дітей за російськими стандартами

Освітяни з Луганщини, яких обвинувачують у співпраці з окупантами. Фото – Луганська обласна прокуратура

Луганська обласна прокуратура передала до суду обвинувальні акти щодо семи колишніх працівників закладів освіти, які впроваджували в навчальний процес стандарти освіти держави-агресора. Про це повідомила пресслужба обласної прокуратури. 

Освітян обвинувачують у колабораційної діяльності (ч. 3 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну вони пішли на співпрацю з окупантами.

Шестеро з них навесні 2022 року добровільно очолили перепідпорядковані окупаційній владі заклади освіти.

Йдеться про “Зориківську середню школу”, “Старобільську основну школу № 1”, “Станично-Луганську середню школу с. Нижньотепле”, “Станично-Луганську середню школу”, “Сватівський навчально-виховний комплекс с. Ковалівка”, “Сватівський навчально-виховний комплекс с. Стельмахівка”.

Ще один обвинувачений – директор так званого “Свердловського ліцею № 1 імені сестер-підпільниць Лідії та Світлани Бабарицьких”. Цей заклад окупанти створили ще 2014 року й перевели на регламентовані РФ норми та стандарти.

“Обвинувачені впроваджували в навчальний процес стандарти освіти держави-агресора. Оновили програму викладання із використанням російських підручників та змінили форму оцінювання на 5-бальну”, – зазначили в прокуратурі.

Також, за даними слідства, всі обвинувачені співпрацюють із пропагандистськими медіа й на камери висловлюють вдячність російським “волонтерам” та представникам окупаційних адміністрацій.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року Служба безпеки України передала до суду матеріали справи щодо 11 обвинувачених у колабораціонізмі освітян з Луганської області. За матеріалами СБУ, ці освітяни викорінюють українську мову, історію та культуру на Луганщині. Вони очолюють окупаційні “навчальні заклади” та допомагають ворогу нищити українську систему освіти на Луганщині. Більшість із них – це колишні директори українських шкіл та гімназій, які після захоплення ворогом території області пішли на співпрацю з окупантами.

За даними Центру національного спротиву, через брак кадрів росіяни на окупованих територіях призначають на посади директорів шкіл та їхніх заступників людей, які не мають відповідної освіти. Частина з них – колишні лаборанти та двірники.

Liked the article?
Help us be even more cool!