ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники: Ірина Данилович відмовилася від участі в касаційному засіданні через стан здоров'я

Фото – crimean-process.org
Фото – crimean-process.org

Російський Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції відклав розгляд скарги на вирок кримській громадянській журналістці Ірині Данилович на 2 травня через її відмову від участі в процесі у зв'язку зі станом здоров'я. Про це повідомляє правозахисна організація “Кримський процес”.

За даними організації, на початковому етапі розгляду касаційної скарги Ірина Данилович заявила клопотання про розгляд без її участі, оскільки через відсутність лікування вона неспроможна захищати себе. 

“Судова колегія за участю судді Івана Громова ухвалила відкласти розгляд скарги до отримання письмової заяви від засудженої про відмову від участі в процесі. Також суд долучив медичні документи щодо стану здоров'я політув'язненої”, – зазначають правозахисники.

Що відомо про справу Ірини Данилович 

Як повідомляв ІМІ, Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

Данилович працювала медсестрою і вела сторінку в соцмережах, а також кілька блогерських колонок, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я на окупованому півострові.

29 червня 2023 року стало відомо, що підконтрольний Росії Верховний суд Криму змінив вирок (скоротив на місяць) Ірині Данилович, яку в грудні 2022 року засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою. 

2 листопада 2023 року стало відомо, що Ірина Данилович, ще перебуваючи в СІЗО Сімферополя, перенесла інсульт.

У серпні 2023 року батько Ірини Данилович Броніслав Данилович повідомив, що донька повністю втратила слух на ліве вухо і не отримує медичної допомоги.

Раніше її етапували до виправної колонії міста Зеленокумськ Ставропольського краю Росії. У листопаді 2023 року батько Ірини повідомив, що в колонії міста Зеленокумськ панує жахлива антисанітарія.

Правозахисна організація ZMINA з посиланням на висновки незалежних експертів заявила, що незалежна експертиза медобстеження Ірини Данилович виявила, що вона перенесла гострий отит, має неврологічні порушення та ураження головного мозку, а також, можливо, перенесла інсульт.

У лютому 2024 року стало відомо, що Данилович у російській колонії позбавили можливості приймати необхідні ліки, без яких вона зазнає тяжких нападів головного та вушного болю.

Liked the article?
Help us be even more cool!